Geen rode lipstick meer bij stewardessen Turkish Airlines

1 mei 2013 - 20:15

ISTANBUL - Stewardessen bij Turkish Airlines mogen voortaan hun lippen niet meer stiften met felrode, roze of bordeauxrode kleuren. Ook tatoeages, pruiken en andere kapsels zijn volgens de bedrijfsregels, die dinsdag door Turkish werden uitgevaardigd, verboden. Volgens een verklaring van de Turkse maatschappij passen de felle kleuren niet bij het uniform van de cabin crew en de stewardessen wordt daarom gevraagd 'natuurlijke' kleuren te gebruiken.

"De presentatie van gezicht en handen is onderdeel van de service. Van natuurlijke kleuren is bewezen dat ze een meer bescheiden en toegankelijk effect op de communicatie hebben", zegt Turkish in de verklaring.

De maatschappij verwijst ook naar branchegenoten waar soortgelijke voorschriften voor het uiterlijk zouden gelden. Hierin heeft Turkish gelijk. Veel maatschappijen schrijven hun personeel regels voor wat betreft uiterlijk en onder meer het gebruik van parfums (niet te sterk geurend).

Islamisering
In Turkije is niet iedereen even blij met het verbleken van de kleuren bij Turkish. Het op papier seculiere Turkije heeft momenteel een regering die meer invloed voor de islam op het openbare leven wil. Seculiere oppositiepartijen zien daarom in de nieuwe voorschriften bij Turkish - de staat heeft een belang van 49 procent in de maatschappij - het bewijs voor verdere islamisering van het land.

Eerder maakte Turkish Airlines een deel van de binnenlandse vluchten en veel vluchten naar islamitische landen alcoholvrij. Ook heeft het bedrijf nieuwe uniformen laten ontwerpen waarbij de stewardessen lange rokken dragen en hoedjes die doen denken aan het Ottomaanse rijk.

Op social media zijn sommige Turkse stewardessen acties begonnen tegen de maatregel door foto's van zichzelf te plaatsen met fel-rood gestifte lippen.

Van onze redactie - Foto: Thinkstock


Felrode lippen mogen niet meer bij stewardessen van Turkish Airlines.




Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen