Asiana erkent fouten piloten bij crash San Francisco

1 april 2014 - 14:14

SEOUL - De Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines erkent dat een fout van de piloot mede de oorzaak was van de crash van een Boeing 777-200ER van de maatschappij, op de luchthaven van San Francisco, op 6 juli 2013. Dit meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag. Het is voor het eerst dat Asiana dit toegeeft. Drie mensen verloren bij de crash het leven.

In combinatie met problemen met de automatische brandstoftoevoer leidde de foute inschatting van de piloot ertoe dat het passagierstoestel bij de landing neerstortte. Meer dan 180 inzittenden raakten gewond. De piloot had nog niet veel vlieguren in een Boeing 777 en landde voor het eerst met zo'n vliegtuig in San Francisco. Uit onderzoek bleek dat het toestel tijdens de landing veel te langzaam vloog.

Het Amerikaanse ministerie van Transport legde de luchtvaartmaatschappij eerder een boete op van omgerekend ongeveer 364.000 euro voor de lakse houding die het bedrijf innam na de crash. Pas een dag na de crash opende het bedrijf een telefoonnummer dat mensen konden bellen voor inlichtingen.

Ook had Asiana eerst na vijf dagen contact gekregen met alle betrokken families, veel te laat vonden de Amerikanen. Bovendien was op de plek van de ramp te weinig personeel aanwezig om de passagiers te woord te staan.

Een van de drie mensen die omkwamen, een 16-jarige Chinees meisje, overleed nadat ze door een brandweerauto was overreden. De brandweer zag het gewonde meisje niet tijdens de reddingsoperatie, doordat zij onder een schuimlaag lag.

(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen