'Elektrisch vliegen is geen alternatief, maar nieuwe kans voor luchtvaart'

13 januari 2022 - 15:05 | Door: 
Niek Vernooij
| Foto: TU Eindhoven

EINDHOVEN - Elektrisch vliegen moet niet worden gezien als een alternatief, maar als een compleet nieuwe kans voor de luchtvaart. Dat stelt mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer van de TU Eindhoven in Luchtvaartnieuws Magazine. Van de Weijer verwacht de komende jaren een spectaculaire ontwikkeling van elektrische vliegtuigen.

Die moeten – geholpen door de ontwikkelingen van steeds betere accu’s - steeds meer passagiers over steeds grotere afstanden gaan vervoeren. Maar veel verder dan duizend kilometer zal het vliegbereik nooit worden. Elektrisch vliegen is daarmee geen alternatief voor het grootste deel van het bestaande vliegverkeer. “Hooguit aan de onderkant van markt. Bijvoorbeeld op een route als Amsterdam-Londen.”

Van de Weijer ziet elektrisch vliegen als een compleet nieuwe kans voor de luchtvaart. “Er kan een nieuwe markt mee worden bediend en daarnaast is het een hele sterke aanvulling op het bestaande hub-and-spoke systeem. Dat model staat onder druk omdat er steeds meer directe vliegverbindingen komen. Maar als je die regionale verbindingen heel goedkoop en milieuvriendelijk kunt doen, wordt die overstap op een hub minder bezwaarlijk.”

Het grote voordeel van elektrisch vliegen is de grote mate van flexibiliteit, zegt Van de Weijer. “Je moet de 2500 luchthavens en vliegvelden die er in Europa zijn daarin betrekken. Dat hoeven geen grote luchthavens te zijn: een baanlengte van 750 meter is genoeg, al zal dat iets meer worden naarmate de elektrische vliegtuigen wat groter worden. Daarnaast kun je oude militaire vliegvelden of zweefvliegvelden redelijk makkelijk upgraden naar een elektrisch vliegveld.”

Van de Weijer snapt dan ook niet dat de toekomst van Nederlandse regionale vliegvelden als Groningen Airport Eelde, Maastricht Aachen Airport en ook Rotterdam The Hague Airport ter discussie staat. Het zijn de luchthavens die samen met Eindhoven Airport samenwerken binnen het Power Up-initiatief. “Dankzij elektrische vliegtuigen zouden binnenlandse vluchten weer terug kunnen komen, denk aan de route Groningen-Amsterdam.”  

Chemisch experiment
Van de Weijer zegt niet blind te zijn voor de problemen die de luchtvaart veroorzaakt. “Het ontkennen van het klimaatprobleem is een stomme strategie. Je kunt het ermee eens zijn of niet, maar we zijn wel bezig met het uitvoeren van een gevaarlijk chemisch experiment met onze atmosfeer. Over het algemeen geldt dat dit soort experimenten goed kan aflopen, maar als het fout afloopt zijn we te laat om het te corrigeren. Moeten we dan maar stoppen met vliegen? Nee…kijk, niemand koopt nog CD’s of encyclopedieën. Niet omdat we geen muziek meer luisteren of geen behoefte meer hebben aan informatie, maar omdat we iets beters hebben gevonden.”

‘Iets beters’ dus. De trein is dat wat Van de Weijer betreft niet. “De trein gebruiken om de nadelen van vliegen tegemoet te komen, is hetzelfde als nieuwe, betere videorecorders ontwikkelen omdat Netflix teveel energie verbruikt. Dat is complete onzin natuurlijk. We moeten ervoor zorgen dat videostreaming veel efficiënter wordt. Dat geldt dus ook voor vliegen.”

Lees het volledige, uitgebreide interview met Carlo van de Weijer in de januari-editie van Luchtvaartnieuws Magazine. Klik hier om een los nummer te bestellen.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen