Airbus zet in op extra rij stoelen in Airbus A350

French Bee A350-1000
22 juli 2022 - 16:42 | Door: 
Neal Luitwieler
| Foto: Airbus (De Economy Class bij French Bee, één van de weinige airlines die nu al 3-4-3 in de A350 heeft)

FARNBOROUGH - Airbus is dicht bij de introductie van een nieuwe cabineconfiguratie voor de A350, waardoor er “comfortabel” tien stoelen op een rij kunnen staan in Economy Class. Dat wil de fabrikant onder meer bereiken door de cabinewanden iets anders vorm te geven, zodat er op schouderhoogte meer ruimte in de breedte is. Dat deed Boeing eerder al in de 777X.

Momenteel staan in vrijwel alle A350’s de Economy-stoelen in een 3-3-3-configuratie, dus negen op een rij, met uitzondering van een select gezelschap prijsvechters zoals het Franse Air Caraïbes. Door die 3-3-3-configuratie kunnen de stoelen gemiddeld 18 inch breed zijn (ruim 45 centimeter) en staat de A350 bekend als een relatief comfortabel toestel in Economy Class.

Bij de weinige maatschappijen die wel voor een 3-4-3-configuratie in de A350 hebben gekozen, dus tien op een rij, zijn de stoelen maar ongeveer 16,5 inch breed. Dat is vrij krap: de norm in Economy is 17 tot 18 inch. Maar Airbus belooft nu dat met de aangepaste cabineconfiguratie, dus inclusief dunnere cabinewanden, een comfortabele 3-4-3-opstelling mogelijk is in de A350.

Tegen FlightGlobal zegt Airbus-CCO Christian Scherer dat de nieuwe configuratie zorgt voor "meer volume" in de cabine, waardoor de vliegtuigbouwer "zeer comfortabel" tien stoelen naast elkaar kan plaatsen in Economy, en er in totaal 20 tot 30 stoelen extra in de A350 passen. Scherer benadrukt dat dit wordt bereikt "zonder de zitbreedte in gevaar te brengen".

Of dat zo echt is, moet nog maar blijken. Het is praktisch onmogelijk om de cabinewanden zo ver “uit te hollen”, zoals Scherer het noemt, dat er genoeg ruimte ontstaat om een extra rij stoelen toe te voegen zonder dat de andere passagiers dit merken. Voor het passagierscomfort is het dan ook niet te hopen dat veel luchtvaartmaatschappijen voor deze nieuwe cabineconfiguratie kiezen.

Toch hoeft de aangepaste indeling niet alleen maar nadelig te zijn voor reizigers: door twintig tot dertig stoelen extra in een A350 te proppen, kunnen luchtvaartmaatschappijen extra omzet genereren tegen nauwelijks extra kosten. Door dit grotere stoelaanbod is het mogelijk dat de ticketprijzen iets omlaag gaan.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen