Schiphol gaat 400 miljoen euro lenen voor afbouw problematische A-pier

Schiphol A-pier
25 juni 2024 - 9:49 | Door: 
ANP/Reismedia
| Foto: Cepezed

Schiphol gaat 400 miljoen euro lenen voor de afbouw van de A-pier, de nieuwe pier die met enorme kostenoverschrijdingen en vertraging kampt. De raad van commissarissen en directie hebben hier groen licht voor gegeven en de lening wordt nu met de aandeelhouders van de luchthaven besproken, zo bevestigt Schiphol tegenover De Telegraaf.

De nieuwe A-pier, met plaats voor vier narrowbodyvliegtuigen en drie widebody's, had eigenlijk al jaren geleden opgeleverd moeten zijn. Maar door grote fouten bij de bouw is dat nog altijd niet gebeurd. Schiphol heeft het contract met de oorspronkelijke aannemers TAV en Ballast Nedam ontbonden. Daarover loopt nog een rechtszaak, waarin de aannemers een forse schadevergoeding eisen die kan oplopen tot een half miljard euro. Een andere aannemer, BAM, gaat de pier afbouwen. Daardoor zijn de kosten inmiddels een veelvoud van de oorspronkelijk begrote 500 miljoen euro.

Volgens De Telegraaf dreigen er door de kostenoverschrijdingen bij de bouw van de A-pier ook forse verhogingen van de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen, bovenop de verhogingen van de afgelopen jaren. Daarover wordt momenteel onderhandeld met de airlines.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen