Minister vierkant achter Z Air in vergunningdispuut met Sint Maarten

EZ Air Saab 340
2 augustus 2024 - 19:25 | Door: 
onze redactie
| Foto: Harald Linkels

De Curaçaose minister Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) staat vierkant achter Z Air als het gaat om de moeilijkheden die de luchtvaartmaatschappij ondervindt om een vergunning te bemachtigen van de burgerluchtvaartautoriteit Sint Maarten. Dat blijkt uit een interview dat de bewindsman had met Radio Mas.

De minister herhaalde, zoals hij eerder al had laten weten, in sterke mate te hechten aan gelijkwaardigheid, eerlijke concurrentie en marktwerking. “Dat is uiteindelijk in het belang van de reizigers tussen de eilanden”, aldus Cooper.

Cooper gaf ook aan inmiddels diverse keren contact over de kwestie te hebben gehad met zijn ambtgenoot op Sint Maarten, Grisha Heyliger-Marten. Ook zouden er inmiddels diverse documenten naar de Sint Maarten Civil Aviation Authority (SMCAA) zijn gestuurd. Cooper gaf verder aan dat er inmiddels een bespreking is geweest met onder meer de Federal Aviation Authority (FAA) uit de Verenigde Staten. Die zijn indirect bij het dossier betrokken omdat juist de Amerikaanse N-registratie op de vliegtuigen van Z Air, de Sint Maartense autoriteit een doorn in het oog is. “Een gezocht argument”, zo omschreef Cooper de houding aan de kant van Sint Maarten.

ICAO
Volgens Cooper is het niet alleen zo dat Sint Maarten ongelijk heeft met haar opstelling, maar dat uit besprekingen met de FAA zou zijn gebleken dat Curaçao en Z Air reden zouden hebben om een klacht in te dienen tegen de SMCAA bij de International Civil Aviation Organization (ICAO).

Cooper zelf moet op korte termijn een beslissing nemen over de aanvraag van het Sint Maartense Winair om meer vluchten tussen Curaçao en Sint-Maarten te mogen uitvoeren. Cooper heeft in een procedure, aangespannen door Winair, van de rechtbank de opdracht gekregen om vóór 5 augustus een gemotiveerde beslissing te nemen op die aanvraag. Daarover lijkt de minister, door de inmiddels gerezen polemiek met het zustereiland, nog steeds niet erg enthousiast. 

Dit bericht is afkomstig van mediapartner Curaçao.nu.
 

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen