Pilotenbond VNV in actie tegen onnodig werkverbod piloten en luchtverkeerleiders met diabetes

Camiel Verhagen
24 oktober 2024 - 6:55 | Door: 
onze redactie
| Foto: Reismedia

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) roept in aanloop naar het luchtvaartdebat van donderdag (24 oktober) de overheid op de, in hun ogen, onnodige beperkingen voor piloten en luchtverkeersleiders met diabetes op te heffen. Een oproep die door een brede coalitie uit de medische wereld en de luchtvaart wordt gedeeld.
 

Camiel Verhagen, voorzitter VNV: “Het is onnodig om piloten en luchtverkeersleiders met diabetes te beperken in de uitoefening van hun beroep. In onder andere Canada, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Oostenrijk, Australië en de Verenigde Staten werken piloten en luchtverkeersleiders met diabetes normaal en veilig. Wij doen vandaag dan ook een beroep op de minister om dit voorbeeld te volgen. In Nederland worden bestuurders met diabetes van bijvoorbeeld treinen en schepen onder voorwaarden wel al toegestaan hun beroep uit te oefenen. Waarom niet in de luchtvaart? De kosten kunnen geen bezwaar vormen.”

Amsterdam UMC, de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), de Diabeteskamer, Diabetesvereniging Nederland (DVN), zorgverzekeraar ONVZ, KLM, easyJet, Martinair, Transavia, TUI fly, Corendon, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), de Vereniging het Nederlandse Luchtverkeersleiders Gilde (VNLG), de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) schaarden zich eerder al achter de oproep van de VNV.

Op dit moment zijn er zestien piloten en één luchtverkeersleider (FISO) bekend die hun werk niet meer kunnen uitoefenen in Nederland en dat wel willen. Camiel Verhagen: “Door de ongelijke behandeling voor piloten en luchtverkeersleiders met diabetes op te heffen, blijft er een schat aan ervaring behouden, zullen er veel minder onnodige afkeuringen zijn en wordt die last van de samenleving afgewenteld. Bovendien zorgt het opheffen van deze beperkingen voor het benutten van nu ongebruikt arbeidspotentieel. Bovendien past het bij de ambitie van het Nederlandse participatiebeleid.”

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen