'Larnaca als alternatieve luchthaven voor Tel Aviv is onacceptabel'

11 november 2010 - 1:00
TEL AVIV - De internationale koepelorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA wil dat Israël haast maakt met het aanwijzen van een nieuwe alternatieve luchthaven voor Tel Aviv. Als vliegtuigen nu om welke reden dan ook niet kunnen landen op Tel Aviv Ben Gurion Airport, moeten ze uitwijken naar Larnaca op Cyprus. Onacceptabel, vindt de IATA.


Tot begin van dit jaar was de luchthaven Ovda in Israël de voornaamste uitwijkluchthaven voor Tel Aviv. De Israëlische overheid heeft het vliegveld echter gesloten voor regulier commercieel verkeer. Alleen chartervliegtuigen mogen nog van Ovda gebruik maken. Door die wijziging moeten toestellen uitwijken naar het eiland Cyprus in de Middellandse Zee, mocht Ben Gurion Airport gedeeltelijk of volledig gesloten zijn.

De IATA wil dat Israël Ovda Airport opnieuw openstelt als uitwijkluchthaven voor Tel Aviv, of daarvoor een militaire basis aanwijst.

IASA
Het wordt voor Israël ook hoog tijd dat het land weer in Categorie 1 komt van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, stelt de IATA. De Amerikanen hebben Israël in Categorie 2 geplaatst omdat niet duidelijk is of de Israëlische luchtvaartautoriteiten nauwgezet werken volgens de internationale IASA-regels. De IATA spreekt van een ‘nationale schande’ dat Israël geen deel uitmaakt van de hoogst aangeschreven groep. De vier Israëlische IATA-leden El Al, Arkia, Israir en C.A.L. Cargo voldoen wel aan alle internationale eisen.

Een derde punt van kritiek is het omstreden Israëlische ‘Security Code Program’. Dat houdt in dat piloten van burgervliegtuigen een persoonlijke code moeten doorgeven aan het land, voordat ze het Israëlische luchtruim binnenvliegen. Als dat niet correct of niet op tijd gebeurd, stuurt het land gevechtsvliegtuigen de lucht in, die in het uiterste geval een toestel mogen neerschieten.

Volgens IATA gaat het om een eenzijdig ingevoerde maatregel zonder overleg met de luchtvaartsector. Israël zou zich moeten houden aan internationaal erkende afspraken rond vliegveiligheid, in plaats van op eigen houtje veranderingen door te voeren, aldus IATA-topman Giovanni Bisignani.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen