Europese Commissie: luchtvaartbranche blijft consument misleiden

8 mei 2008 - 2:00
BRUSSEL - Nog te veel boekingssites van Europese luchtvaartmaatschappijen misleiden de consument. Dat stelde EU-commissaris voor consumentenbescherming Meglena Kuneva donderdag (8 mei). Van de 386 door de Europese Commissie onderzochte websites moesten tegen een derde (137) worden opgetreden wegens inbreuken op het EU-consumentenrecht. Meer dan de helft van deze websites is in orde gebracht.

“Het is onaanvaardbaar dat een op de drie consumenten die online een vliegticket boeken, wordt afgezet of misleid'', aldus de Bulgaarse EU-commissaris Kuneva. Ze waarschuwt de luchtvaartbranche: “Neem nu maatregelen, anders moeten we ingrijpen. Wij willen duidelijke tekenen van verbetering vóór 1 mei volgend jaar.''

Bij het onderzoek waren vijftien nationale instanties in de EU plus Noorwegen betrokken. Veel sites vertoonden meerdere problemen. Misleidende prijsaanduidingen bleken het grootste probleem (58 procent). Bedrijven moeten tegenwoordig hun prijs vermelden inclusief alle heffingen en toeslagen. Op 15 procent van de websites bleek de geadverteerde aanbieding niet beschikbaar.

Bij 49 procent van de sites was iets mis met de contractvoorwaarden, zoals voorwaarden die niet beschikbaar waren in de juiste taal. In sommige gevallen had de luchtvaartmaatschappij vast een hokje aangevinkt voor een aanvullende dienst, zoals een verzekering.

De problemen doen zich voor in de hele reis- en luchtvaartbranche: zowel bij vliegmaatschappijen als bij reisbureaus. Op grond van wettelijke beperkingen mogen de meeste EU-landen in dit stadium geen namen bekendmaken van maatschappijen, omdat er nog procedures lopen.




(c) Reismedia / ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen