JAL begint met schone lei: vraag over Amerikaanse partner blijft open

1 februari 2010 - 1:00
TOKIO - Het nieuwe managementteam van de Japanse luchtvaartmaatschappij JAL begint met een schone lei bij gesprekken met buitenlandse branchegenoten om nieuwe samenwerkingsvormen te onderzoeken. Dat brachten zij maandag (1 februari) naar buiten. Een eerder bericht dat het bedrijf er al uit zou zijn met Delta Air Lines, een partner van Air France-KLM, blijkt te voorbarig.


JAL vroeg vorige maand faillissement aan. American Airlines en Delta Air Lines strijden om een belang in de maatschappij om zo samen te kunnen werken op verschillende routes. JAL heeft 26 miljard dollar aan schulden. De maatschappij ontslaat bijna 16.000 mensen en zet het mes in het netwerk aan routes.

Tot nu toe zag het ernaar uit dat Delta, net als Air France-KLM lid van de SkyTeam-alliantie, de beste papieren had. Maar volgens het nieuwe management staan zij ‘neutraal’ tegenover wie de nieuwe partner wordt.

Delta en zijn partners hebben een pakket ter waarde van 1 miljard dollar beschikbaar gesteld voor JAL. American Airlines, dat wil dat JAL lid blijft van de oneworld-alliantie met onder andere British Airways en Qantas, heeft daar 1,4 miljard dollar aan investeringen voor over.




(c) Reismedia / ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen