'Schiphol en KLM twee keer gewaarschuwd over afspraken'

27 juli 2013 - 10:22

SCHIPHOL - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft Schiphol, KLM en het ministerie van Infrastructuur twee keer gewaarschuwd voor de afspraken over samenwerking die de luchthaven en haar grootste gebruiker hebben gemaakt. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.

De ACM onderzoekt momenteel of de afspraken in strijd zijn met de mededingingswet en of er mogelijk sprake is van kartelvorming. Veel andere maatschappijen, waaronder ArkeFly, easyJet en Corendon hebben zich beklaagd over de deal tussen Schiphol en KLM.

Vorige maand sloten Schiphol en KLM een akkoord, op basis van een advies van een commissie onder leiding van oud-minister Hans Alders. Deze commissie kwam tot de conclusie dat de top van Schiphol te weinig omkijkt naar KLM, de grootste klant. Schiphol kwan KLM hierop tegemoet en legde zich ook vast op een minder snelle stijging van de luchthaventarieven, vooral gunstig voor KLM.

Alders verklaarde toen dat er overleg was geweest met de ACM en dat de regelgeving een overeenkomst tussen de luchthaven en KLM niet in de weg stond. De kartelwaakhond stelde naderhand echter dat niet op de hoogte te zijn geweest van de specifieke afspraken. Er zou slechts over algemene zaken tussen de commissie Alders en de ACM zijn gesproken.

De ACM gaat nu alsnog de afspraken tussen KLM en Schiphol tegen het licht houden. Directeur Steven van der Heijden van ArkeFly spreekt in de krant over “een schimmig onderonsje" tussen KLM en Schiphol.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen