IATA: groei premium vervoer duidt op verbetering wereldeconomie

21 oktober 2013 - 14:06

GENÈVE - De wereldwijde vraag naar stoelen in de first en business class is in augustus “significant” gestegen. Dit meldt brancheorganisatie IATA maandag in haar Premium Traffic Monitor. De groei bedroeg 8,6 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2012. Ook voor economy class steeg de vraag, maar met een groei van 4,6 procent bleef de goedkopere klasse achter bij de expansie van de premium sector.

Het verschil in first en business is vooral groot ten opzichte van juli toen de vraag met slechts 1,4 procent toenam. Volgens IATA was dat een zwakke maand omdat de ramadan grotendeels in juli valt. De islamitische vastenmaand gaat gewoonlijk gepaard met een vermindering van activiteiten en daarmee ook zakenreizen gedurende de dag in moslimlanden.

Zakelijk vertrouwen
In augustus werd in de premium klassen de zwakke groei van juli ruimschoots verbeterd. “Het zakelijke vertrouwen is in het hele derde kwartaal toegenomen. Zowel in Europa als de Verenigde Staten zijn er tekenen van een verbetering van het economische klimaat”, schrijft IATA.


Bron: IATA

Percentueel groeide het luchtverkeer tussen Europa en het Midden-Oosten het sterkst (bijna 25 procent). Maar ook binnen Europa zelf was de toename aanzienlijk: 7,2 procent toename. Het trans-Atlantische vervoer noteerde 5,7 procent in de plus. Dit is weliswaar minder dan het gemiddelde, maar omdat de route tussen Europa en Amerika de drukste ter wereld is (internationaal gezien), komt de groei neer op de grootste absolute toename van de vraag.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen