CHICAGO - Boeing zegt voorlopig geen staatssteun aan te vragen. De vliegtuigbouwer heeft succesvol voor 25 miljard dollar aan obligaties uitgezet op de kapitaalmarkt, waardoor er de komende tijd meer dan genoeg geld in kas is om de coronacrisis te doorstaan.
Indirect heeft de Amerikaanse fabrikant hierbij wel enige hulp gehad. De Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) pompt momenteel zoveel geld in de economie, dat het zelfs in deze risicovolle tijd zeer goedkoop en eenvoudig is om grote sommen geld te lenen.
Dat er weer genoeg in kas is, betekent niet dat Boeing niet hoeft te bezuinigen. De vraag naar nieuwe vliegtuigen is ingestort. Het bedrijf verlaagt daarom het productietempo van de 777 (van vijf naar drie per maand) en van de 787 (van veertien naar zeven). Ook moet 10 procent van het personeel weg.
Daar komen nog wat andere problemen bovenop. Zo eist Embraer financiële compensatie nu Boeing de geplande joint venture heeft afgeblazen. Daarnaast is er nog altijd geen zicht op wanneer de 737 MAX weer de lucht in mag. Dit type toestel moet al ruim een jaar aan de grond blijven.
Het productietempo van de verkeersvliegtuigen. De 767 en 747 worden alleen nog gebouwd als vrachttoestel.