Ryanair verwacht komende zomer 5 tot 10 vliegtuigen tekort te komen

9 januari 2024 - 13:27 | Door: 
onze redactie
| Foto: Reismedia (archieffoto)

Doordat Boeing nog altijd achterloopt met het leveren van 737 MAX’en, komt Ryanair komende zomer vijf tot tien vliegtuigen tekort. De Ierse budgetmaatschappij kan daardoor niet zoveel vliegen als gehoopt en moet haar groeiplannen iets naar beneden bijstellen. Dat zegt topman Michael O’Leary tegen de Financial Times.

O'Leary: “We zouden vóór Kerstmis 27 vliegtuigen geleverd krijgen, maar uiteindelijk zijn het er 11 geworden. Eind april moeten er 57 vliegtuigen afgeleverd zijn, maar we denken nu dat we geluk hebben als we er eind juni 50 hebben. We zullen dus vijf, zeven, misschien wel tien vliegtuigen tekort komen voor de piek van het zomerseizoen dit jaar.”

Als gevolg daarvan verwacht de prijsvechter in het komende boekjaar, dat in april begint, niet 205 miljoen maar 200 miljoen passagiers te vervoeren. Dat gaat ook ten koste van de winst. “Het kost ons, als je het hebt over een achterstand van vijf miljoen op 205 miljoen passagiers . . . waarschijnlijk twee, twee en een half procent van de winst”, aldus O’Leary.

Overigens hebben ook andere prijsvechters in Europa capaciteitsproblemen. Zo kan bijvoorbeeld Wizz Air minder vliegen dan gehoopt door extra inspecties aan de Pratt&Whitney-motoren van de Airbus A320neo-vloot. En naast Boeing loopt ook Airbus achter met het opschalen van de productie. O’Leary verwacht daardoor hogere ticketprijzen.

Geen MAX 9 bij Ryanair
Ryanair vliegt niet met de MAX 9, het type waarvan nu ruim 170 exemplaren kort aan de grond worden gehouden voor extra inspecties na een incident bij Alaska Airlines. De budgetmaatschappij heeft momenteel alleen de high density-variant van de MAX 8 (de MAX 8-200) in de vloot, naast 737’s van de vorige generatie. Daarnaast heeft Ryanair de MAX 10 in bestelling.

Desondanks is O’Leary niet blij met de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Het is niet goed voor het imago van de MAX, aldus de topman. Hij herhaalt daarom wat hij al vaker heeft gezegd: Boeing moet de kwaliteitscontroles verbeteren.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen