'Vliegkampioen' Amsterdam legt lat hoger om in het vliegtuig te mogen stappen

I Amsterdam
20 september 2024 - 19:05 | Door: 
onze redactie
| Foto: Schiphol

Ambtenaren en bestuurders van de gemeente Amsterdam mogen in de toekomst minder snel het vliegtuig pakken, zo heeft het college van B&W vrijdag bekendgemaakt. Alleen bij bestemmingen waarnaar een treinreis meer dan tien uur duurt, is het vliegtuig straks nog een optie. Nu ligt die grens nog bij zes uur of 600 kilometer. De gemeente past het beleid aan nadat Amsterdamse ambtenaren wel erg veel bleken te vliegen.

Het blad Binnenlands Bestuur onderzocht eerder dit jaar hoeveel vliegreizen zeven grote gemeenten maken, en daaruit kwam Amsterdam naar voren als ‘vliegkampioen’. Amsterdamse ambtenaren en bestuurders vlogen vaker dan hun collega’s van de zes andere grote steden bij elkaar opgeteld. In 2022 waren ze goed voor 192 van de 290 vliegreizen bij die zeven steden. Bovendien bleken er ook enkele vliegreizen van de gemeente Amsterdam naar dichtbij gelegen bestemmingen te gaan, die ook per trein bereikbaar zijn, zoals Brussel, Berlijn en Londen.

Het waren pijnlijke onthullingen voor het progressieve bestuur van de hoofdstad, dat juist altijd pleit voor duurzaamheid en een forse krimp van Schiphol.

Naar aanleiding van het onderzoek stelde de lokale JA21-fractievoorzitter Kevin Krueger schriftelijke vragen. In een reactie daarop, heeft het college nu toegezegd de normen voor vliegreizen aan te scherpen. “Op dit moment worden de reisrichtlijnen herijkt en zal het aantal uren/kilometers vanaf Amsterdam waarbij reizen met de trein verplicht is verhoogd worden naar 10 uur vanaf Amsterdam. Hier kan enkel van afgeweken worden met een legitieme reden (bijvoorbeeld medisch)."

Het college vervolgt: "Vanwege het belang van internationale samenwerking zullen reizen blijven plaatsvinden, maar waar mogelijk liever met de trein dan met het vliegtuig."

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen