United verzekert zich van 40 extra A321neo's om continu uitstel 737 MAX 10 op te vangen

United Airlines A321neo
19 oktober 2024 - 9:47 | Door: 
onze redactie
| Foto: Airbus

United Airlines heeft zich verzekerd van de lease van 40 extra Airbus A321neo’s. De contracten daarvoor met verschillende leasemaatschappijen zijn nu ondertekend. Met de extra Airbussen willen de Amerikanen het capaciteitstekort opvangen dat ontstaat door het voortdurende uitstel van de Boeing 737 MAX 10. Dat subtype is nog altijd niet gecertificeerd.

Mede door de aangescherpte eisen na de crashes van twee 737 MAX 8’s in 2018 en 2019 heeft de introductie van nieuwe vliegtuigen bij Boeing enorme vertraging opgelopen. De MAX 10, de grootste variant van de 737 MAX-familie, had al jaren geleden gecertificeerd moeten zijn maar dat is nog altijd niet gebeurd. Datzelfde geldt voor de kleine MAX 7 en de widebody-777-9.

Bij United Airlines, de grootste klant van de MAX 10, zorgt dat voor een gebrek aan voldoende nieuwe vliegtuigen. Begin dit jaar vroeg de luchtvaartmaatschappij daarom al aan Boeing om voorlopig geen MAX 10’s meer voor ze te bouwen, want die mogen door het gebrek aan certificering toch niet geleverd worden, en in plaats daarvan meer MAX 9’s te bouwen.

Ook gaf CEO Scott Kirby toen al aan dat hij meer – qua capaciteit vergelijkbare – A321neo’s wil leasen om het capaciteitstekort op te vangen. United had zelf al 180 A321neo’s besteld bij Airbus, maar het bedrijf had er meer nodig. Het is nu dus gelukt om 40 extra toestellen te leasen, ondanks de enorme populariteit van dit type. Ze worden in 2026 en 2027 geleverd.

KLM
De onzekerheid over de certificering van de MAX 10 was voor KLM ook een belangrijke reden om de 737NG-vloot te vervangen door Airbussen in plaats van Boeings. Dat lijkt een goede keuze te zijn geweest: de eerste twee A321neo’s zijn inmiddels in dienst bij de Nederlandse maatschappij, terwijl nog steeds niet bekend is wanneer de MAX 10 gecertificeerd wordt.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen