Onafhankelijke commissie behandelt bezwaarschrift Onur Air

15 juni 2005 - 2:00
HOOFDDORP - Woensdagochtend (15 juni) diende de mondelinge behandeling van het bezwaarschrift van Onur Air aan de Staat der Nederlanden op het kantoor van de IVW in Hoofddorp. Frans Vreede, de raadsman van Onur Air, uitte zijn kritiek naar het IVW op basis van een waslijst aan punten. Zo betichtte hij onder andere de Directeur Hoofdinspecteur Luchtvaart tijdens de zitting van het opzetten van een mediacampagne tegen de maatschappij.

De raadsman beschrijft verder de schade die Onur Air heeft opgelopen doordat geen omzet, maar alleen kosten zijn gemaakt gedurende het vliegverbod. Daarnaast is er volgens Vreede aan de naam Onur Air bij de Nederlandse consument en touroperators blijvende schade aangericht.

Onur Air heeft 107.870 passagiers overgeboekt gedurende de veertien dagen van het vliegverbod in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Het ging woensdagochtend in Hoofddorp niet om de behandeling van de schadeclaim die Onur Air heeft ingediend, maar om het uitoefenen van het bestuursrechterlijke recht om een bezwaarschrift tegenover een onafhankelijke commissie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat toe te lichten. De commissie werd bestuurd door een voorzitter die afkomstig is uit het kerndepartement van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het IVW heeft tot medio juli 2005, tien weken nadat het bezwaarschrift door de advocaat van Onur Air op 18 mei 2005 is ingediend, de tijd om met een antwoord en verklaring te komen van de genomen maatregelen als antwoord op het bezwaarschrift.

IVW-woordvoerder Willard Elissen meldt tegenover Luchtvaartnieuws dat de mening van het IVW ongewijzigd is na de hoorzitting van vandaag. “Onur heeft zelfs toegegeven dat ze fout zaten op een aantal punten.” Heel concreet kon de woordvoerder hier niet over zijn, buiten het feit dat hij meldde dat Onur Air de loftrompet stak over de integriteit van de inspecteurs die onderzoek deden naar Onur Air.

Elissen verklaart desgevraagd verder dat naast de lijst met elf punten waar boven staat: 'Commonly Accepted Action Plan' nog een ander document is opgesteld met afspraken tussen alle betrokken luchtvaartpartijen in Nederland en Turkije. In het plan van elf punten staan onder andere de volgende krtiekpunten vermeld, waarop actie moet worden ondernomen: het ontbreken van manuals, het ontbreken van een zogenoemd cargo dividing net, het verkeerd opbergen van cabine bagage en defecte armleuningen in de cabine. Uit het plan komt ook naar voren dat er bij controle bepaalde formulieren ontbraken, zoals het loadsheet bij de Airbus A300. Maar ook het belangrijkste punt van kritiek van de Nederlandse Inspectie van Verkeer en Waterstaat, de balansverdeling in de toestellen.

Elissen blijft bij het IVW-standpunt dat het belangrijkste punt van kritiek de gewichtsverdeling in de toestellen van Onur Air is. Elissen: “Hierdoor storten toestellen in Afrika neer.” Daarnaast verwijst hij naar de affaire met de inzet van de in Kirgizstan geregistreerde Lockheed Tristar van de Jordaanse luchtvaartmaatschappij Sky Gate en Jordaanse Star Air die Onur Air ingehuurde tijdens de drukke vakantieperiode.

Volgens Elissen heeft Onur Air de zaken nu beter op orde. De periodieke audits blijven uitgevoerd worden om de ontwikkelingen te volgen.








Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen