Carriers zien niets in treinverbinding tussen Heathrow en Gatwick

10 oktober 2011 - 2:00

LONDEN - Luchtvaartmaatschappijen zien niets in een regeringsplan om een snelle treinverbinding tot stand te brengen tussen de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick. Deze zogeheten Heathwick-treinverbinding is geen oplossing om de luchthavencapaciteit in het zuidoosten van Engeland te verhogen, stelt de Board of Airline Representatives in the UK (BAR UK) in een verklaring. Bij BAR UK zijn 86 luchtvaartmaatschappijen aangesloten.

Door Heathrow en Gatwick per hogesnelheidstrein met elkaar te verbinden wil de Britse regering een virtuele megahub nabij Londen creëren. Maar volgens BAR UK ontstaat hiermee geen rendabele hubluchthaven omdat de overstaptijden niet kunnen concurreren met andere luchthavens.

Ook de hoge aanlegkosten - volgens Britse media vijf miljard pond - zijn een groot minpunt. “We zien niet in hoe de geraamde vijf miljard pond gerechtvaardigd zijn, zelfs al zou dat bedrag door anderen worden opgehoest.”

Ook Willie Walsh, topman van BA-moederbedrijf International Airlines Group, maakt korte metten met ‘Heathwick’. Volgens hem liggen er flinke uitdagingen te wachten rond het project, hoewel nog onduidelijk is hoe lang de ontwikkeling zal duren. BAA, de exploitant van Heathrow, ziet de treinverbinding evenmin zitten.

Het zaterdag uitgelekte Heathwick-project is onderdeel van een herziening van het Britse luchtvaartbeleid, dat in het voorjaar van 2012 gepresenteerd zal worden. Dankzij de hogesnelheidslijn zou de reistijd tussen beide Londense luchthavens slechts vijftien minuten bedragen.

De regering ontwikkelt het Heathwick-plan nadat eerder het plan voor de aanleg van een derde start- en landingsbaan op Heathrow werd geschrapt. Een ander plan voorziet in de aanleg van een geheel nieuwe luchthaven op een kunstmatig eiland nabij de monding van de Theems, ten oosten van Londen.

Van onze redactie

 


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen