Shenzhen Airport: ambiteuze groeiplannen ondanks grote buren

30 november 2012 - 1:00

SHENZHEN - Officieel gebouwd voor maximaal 17 miljoen passagiers per jaar, maar in 2011 toch goed voor 28 miljoen reizigers. Verwachting voor dit jaar: 30 miljoen, een stijging van twee miljoen passagiers in een jaar. De luchthaven van Shenzhen, thuisbasis van het kersverse Star Alliance-lid Shenzhen Airlines, is nog lang niet uitgegroeid. Volgend jaar opent een gigantische nieuwe terminal. Capaciteit: 45 miljoen passagiers.

Het relatief onbekende vliegveld in het zuidoosten van China was in 2011 de zesde luchthaven van China. Donderdag kreeg de luchthaven heel even de kans zich mondiaal te profileren. Thuismaatschappij Shenzhen Airlines trad formeel toe tot de wereldwijd opererende Star Alliance, dus aandacht gegarandeerd.

En die aandacht is ook niet onterecht. Shenzhen Airport is een goede afspiegeling van de Chinese luchtvaart, en eigenlijk van de opkomst van heel China. In 1970 was de stad Shenzhen een stadje met 30.000 inwoners direct gelegen aan de grens met Hongkong. Nu is het een metropool, een van de grootste van China, en wonen er ruim tien miljoen mensen.

De bouw van een nieuwe terminal voor 45 miljoen reizigers per jaar gaat hand in hand met de aanleg van een tweede baan, die inmiddels is gerealiseerd. In totaal is voor het hele project 2 miljard dollar uitgetrokken. En voor het geval 45 miljoen passagiers te krap genomen is: er is rekening gehouden met een eventuele Terminal 4, een gespiegelde versie van T3, en ook goed voor 45 miljoen jaarlijkse reizigers. Ruimte voor een derde start- en landingsbaan is er eveneens, hoewel daarvoor wel eerst zee in land moet worden veranderd.

Shenzhen Airlines
Een groot deel van de groei zal op naam komen van Shenzhen Airlines. De dochteronderneming van Air China werd donderdag het 27ste lid van Star Alliance en wil zich in de toekomst duidelijker manifesteren. De vloot wordt naar verwachting uitgebreid van 116 vliegtuigen nu naar ruim 170 eind 2015. Het zal gaan om toestellen voor de korte en middellange afstand, geschikt voor routes binnen China en naar Aziatische bestemmingen over de grens. Daarna wil de maatschappij nog groter denken en ook intercontinentale stappen zetten.

Intercontinentale groei is niet vanzelfsprekend, ook niet met een direct marktgebied van meer dan tien miljoen Chinezen. Direct ten zuiden van Shenzhen ligt Hongkong, een gerenommeerde internationale hub. En nog geen honderd kilometer noordwaarts ligt Guangzhou, thuisbasis van China’s grootste luchtvaartmaatschappij China Southern. Vanuit Hongkong en Guangzhou is de hele wereld bereikbaar.

Westerse leden van Star Alliance staan ook niet te springen om een route naar Shenzhen te openen. Daarvoor liggen Hongkong en Guangzhou nét te dichtbij, zo klonk het donderdag in Shenzhen. In ieder geval één luchtvaartmaatschappij houdt Shenzhen Baoan Airport wel goed in de gaten: Turkish Airlines. Het rap groeiende Turkish vliegt al naar Hongkong, Guangzhou, Beijing en Shanghai, maar ziet Shenzhen als een alternatief, zei topman Temel Kotil donderdag tegen Luchtvaartnieuws.nl / Zakenreisnieuws.nl. “Wij vliegen nu dagelijks naar Hongkong, maar krijgen vooralsnog geen toestemming voor een tweede vlucht per dag. Als die toestemming uitblijft, zie ik Shenzhen als een prima alternatief. Mocht het inderdaad zo lopen, zie ik Turkish Airlines in 2014 dagelijks van Istanbul naar Shenzhen vliegen.”

Shenzhen Baoan International Airport
Passagiers in 2011: 28 miljoen (plek 6 binnen China)
Passagiers in 2012: 30 miljoen (verwacht)
Capaciteit nieuwe terminal: 45 miljoen passagiers (68 gates en ‘A380-proof’, gereed medio 2013)
Aantal start- en landingsbanen: 2
Belangrijkste klanten: Shenzhen Airlines, China Southern, China Eastern en Hainan Airlines

Door Steven van den Berg


Shenzhen Airlines tweede Chinese lid Star Alliance

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen