Harry Haas: Kat en muis

20 november 2010

Als ik doorgaans een vliegtuig betreed krijg ik er voor betaald. Dat is mooi meegenomen. Een aantal keren per jaar ga ik, ongeüniformeerd, achterin mee! Als ik op werkdagen ga vliegen wordt ik een aantal keren vriendelijk gevraagd mijn ID te tonen. Verder moet ik ook mijn jasje en andere persoonlijke zaken met röntgen laten bestralen. Als ik heel veel geluk heb krijg ik nog een lichte massage behandeling van het security personeel ofschoon de meeste vliegtuigwerkers dit als een inbreuk op hun privacy beschouwen.

Goed, soms ga ik als passagier mee en dan kom je even in een andere wereld. Als je eenmaal aan boord van het toestel bent dan gaat het allemaal prima; krantje, boekje, hapje en een filmpje, maar voordat je die utopische fase bereikt moet je toch wel door een paar hoepels springen; zeker als de VS je eindbestemming is.

Dankzij de aanvallen van Al Qaida is de VS langzaam maar zeker in een fort aan het veranderen. Het ' bom onderbroek ' incident van een jaar geleden zorgde voor een versnelde introductie van full body scanners. Deze apparaten geven een perfect plaatje van al onze, door BH en onderbroek, platgedrukte privé onderdelen. Vele burgerrechten organisaties kwamen met luide protesten..... ook zonder scanner moest je door security komen. Wel, dat kan, maar dan moet je een fouillering ondergaan zoals nooit tevoren waarbij de platgedrukte privé onderdelen met de hand worden bevoeld. Ook dit is een grove inbreuk op de privacy.

Dagelijks worden miljoenen onschuldige burgers betast, gescand, bestraald en gecheckt zodat die ene Al Qaida aal kan worden gestopt. De bovenstaande security checks zijn een zeer grof wapen tegen een relatief kleine, maar daarom niet minder venijnige dreiging. Airport security is als met een kanon schieten op een rode mier in een nest vol bosmieren. Helaas schiet men echter heel veel mis.

Vaak wordt de Israëlische security methode aangehaald. Hier doet men aan 'profiling' (wie is dit en waar komt hij vandaan) en let men op lichaamstaal. Men gebruikt een pincet om de rode mier te pakken en geen kanon. Men mag echter niet vergeten dat de gehele Israëlische maatschappij van security doorweekt is en dat is toch ook een last...365 dagen per jaar.

De echte oplossing zal gevonden moeten worden in onderwijzen van mensen die nog in de middeleeuwen leven. Het doorgeven van menselijke normen en waarden en het aanpassen van de prediking van haat. Dit is een proces van jaren maar uiteindelijk de enige, uitvoerbare, weg. Zo niet dan zal een eeuwig kat en muis spel ons deel zijn.

Harry Haas

Voorzitter European Federation Historic Aviation

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen