Greenpeace eist Europees verbod op korte vluchten

25 november 2020 - 8:37 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom
| Foto: Greenpeace

BRUSSEL - Greenpeace wil dat de Europese Commissie meer werk maakt van het vervangen van korte vluchten door de trein. Uit Europees, dat deze week werd gepubliceerd, onderzoek komt naar voren dat de milieu-impact van de luchtvaart twee keer zo groot is als gedacht.

Op dit moment moeten luchtvaartmaatschappijen emissierechten kopen via het Europese Emissions Trading System (ETS). Daarbij wordt vooral gekeken naar de CO2-uitstoot van vluchten. Volgens Greenpeace moeten ook de uitstoot van NOx (stikstofoxiden) en waterdamp in de lucht worden meegerekend om de werkelijke milieuschade die wordt veroorzaakt door de luchtvaartsector in kaart te brengen.

Volgens Greenpeace is de werkelijke bijdrage van de luchtvaart aan de opwarming van de aarde twee keer zo hoog als voorheen aangenomen, en moet er daarom snel actie worden ondernomen vanuit Brussel. Korte vluchten moeten zo snel mogelijk worden vervangen door de trein, en er moeten strenge eisen worden gesteld aan de miljardensteun die landen aan luchtvaartmaatschappijen verstrekken om de coronacrisis te boven te komen.

“We kunnen niet toestaan dat tientallen miljarden euro’s aan belastinggeld in de zakken van luchtvaartmaatschappijen verdwijnen zonder tegenprestaties. De Europese Commissie moet belastingvoordeeltjes afschaffen en investeren in duurzaam vervoer dat voor iedereen bereikbaar is”, zegt campagneleider Lorelei Limousin over de financiële steun aan de luchtvaartsector, die veelal bestaat uit geld dat tegen hoge rentes door luchtvaartmaatschappijen moet worden geleend.

Actie in Nederland
KLM, Schiphol, ProRail en NS lanceerden vorige week de Actieagenda Trein en Luchtvaart, waarbij wordt gekeken hoe bestemmingen als Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn per snelle trein met Schiphol kunnen worden verbonden, om zo minder op korte routes te hoeven vliegen.

Tegelijk loopt er een rechtszaak van Greenpeace tegen de overheid, die KLM helpt met een miljardenlening om de coronacrisis te overleven. Volgens de milieuorganisatie zijn de duurzame voorwaarden die de overheid aan die steun verbindt boterzacht.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
0


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen