KLM alsnog akkoord met publicatie omstreden rapport

KLM 737's
4 maart 2024 - 14:52 | Door: 
onze redactie
| Foto: Reismedia

In een brief aan het ministerie van I&W hebben KLM en belangenvereniging BARIN vandaag alsnog hun akkoord gegeven voor de publicatie van het rapport met een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) over de krimp van Schiphol. Ze hadden vorig jaar samen met Schiphol de opdracht voor dat onderzoek gegeven, maar op verzoek van eerstgenoemde partijen werd de uitkomst niet gepubliceerd, zo meldde De Volkskrant afgelopen weekend.

Volgens het onderzoek van de bureaus SEO en CE Delft zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen. De luchtvaartmaatschappij was het niet met de uitkomst eens, en stuurde volgens De Volkskrant een boze mail naar Schiphol dat het rapport niet gepubliceerd mocht worden. De luchthaven, die het rapport eigenlijk wel wilde publiceren, zag er daarna vanaf.

KLM geeft nu meer openheid van zaken over haar beweegredenen. “De reden dat KLM en BARIN er aanvankelijk voor hebben gekozen om het rapport niet te publiceren is dat er veel vraagtekens zijn bij de methodiek en de conclusies uit het rapport. Daardoor zijn de uitkomsten niet compleet en niet in balans”, aldus de luchtvaartmaatschappij. KLM noemt daarbij een drietal belangrijke bezwaren.

“In de berekening van de Maatschappelijke Kosten & Baten worden de klimaateffecten op wereldwijd niveau berekend, maar de negatieve effecten voor de reiziger en de luchtvaartsector alleen binnen Nederland bezien. Hierdoor zijn de positieve resultaten van de Milieu- & Geluidsvariant disproportioneel groot. Dit is dus geen reëel scenario”. Ook “werd in het rapport geen rekening gehouden met weglekeffecten naar andere luchthavens in de wereld”.

Verder gaat het rapport volgens de luchtvaatmaatschappij “voorbij aan het feit dat met het voorgestelde scenario (de Milieu- en Geluidsvariant) de toekomst van de luchtvaart in Nederland, de werkgelegenheid, het vestigingsklimaat, als ook het voortbestaan van de KLM in gevaar komt. Al deze belangrijke elementen komen onvoldoende tot uiting in de berekeningen en conclusies.”

Omdat de inhoud nu toch al deels op straat ligt, en KLM naar eigen zeggen graag transparant wil zijn over wat er precies gebeurd is, is er alsnog besloten om toestemming te geven voor publicatie. De maatschappij heeft daarover een brief gestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat ministerie heeft het MKBA-rapport nu op haar website gepubliceerd.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen