Gerenoveerde baan op Maastricht Aachen Airport officieel geopend

29 oktober 2005 - 2:00
BEEK - De gerenoveerde start- en landingsbaan van Maastricht Aachen Airport is vandaag (29 oktober) officieel in gebruik genomen. Rond 9.45 uur landde op de Limburgse luchthaven een Fokker 50 van KLM Cityhopper, met aan boord onder andere staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat). Tijdens de renovatie zijn het baanoppervlak en de verlichting vernieuwd, is een ILS-systeem geïnstalleerd en zijn de baandrempels verschoven.

Dat laatste was een niet onbelangrijk aspect van de werkzaamheden, want het vormt een deel van de nieuwe Aanwijzing (vergunning) voor de luchthaven. Er hadden problemen kunnen ontstaan met de nog in ontwikkeling zijnde wetgeving rond Externe Veiligheid. "Met name in Geverik dreigden een beperkt aantal woningen binnen de risico-contour 10-5 te vallen", zegt directeur Jan Tindemans van MAA. "Dit is opgelost door de zogenaamde verschoven baandrempels: landings- en startpunten van beide richtingen zijn los van elkaar gemaakt, waardoor - dat is het meest opvallende - landende toestellen uit noordelijke richting nu 250 meter zuidelijker op de baan komen."

Niet alleen werd de officiële ingebruikname van de vernieuwde baan gevierd; op 26 september was het ook precies zestig jaar geleden dat de eerste passagiersvluchten werden uitgevoerd vanaf 'Vliegveld Beek'. In 1945 mochten uitsluitend 'Regeeringspersonen en Ambtenaren' gebruikmaken van deze vluchten. "En dat was op zijn minst profetisch, want in de loop van zestig jaren hebben vele 'Regeeringspersonen en Ambtenaren' zich zeer intensief bezig gehouden met dit vliegveld", zo refereert Tindemans aan de bureaucratie waarmee MAA door de jaren heen te maken heeft gehad.

Privatisering
Het is bedoeling dat Maastricht Aachen Airport met de nieuwe Aanwijzing, die nog goed moet worden gekeurd door de Raad van State, in rustiger vaarwater komt. Toch feliciteerde staatssecretaris Schultz van Haegen de luchthavendirecteur alvast met de vergunning. Ze stipte aan dat MAA (in 2004 in handen gekomen van een consortium van Dura Vermeer en Omniport) nog altijd de enige geprivatiseerde Nederlandse luchthaven is. "Hoewel dat waarschijnlijk niet al te lang meer zal duren", doelend op de aanstaande privatisering van Schiphol.

Nadat groei op de Zuid-Limburgse luchthaven jarenlang onmogelijk was, kunnen na het vertrek van de lesvliegtuigen van de NLS (Nationale Luchtvaartschool) weer meer vluchten worden toegelaten. "De oude te krappe jas is daarmee vervangen door een nieuwe moderne", stelt Schultz van Haegen. Ze voorziet een gezonde en rendabele toekomst. "Maastricht Aachen Airport is van een puber met groeistoornissen uitgegroeid naar een volwassen regionale luchthaven."

Schultz van Haegen benadrukt verder dat het belang van regionale luchthavens steeds groter wordt; regionale luchthavens zouden veel bijdragen aan de economie situatie in de omliggende streek. Voor de ontwikkeling van de regionale velden is het daarom beter wanneer de provincies er zelf zeggenschap erover krijgen. "De provincie kan veel beter de lusten en de lasten van regionale luchthavens inschatten in plaats van dat het vanuit Den Haag gebeurt", zo meldde ze tegenover Luchtvaartnieuws / Zakenreisnieuws. De staatssecretaris wil daarover volgend jaar een wetsvoorstel indienen.


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen