Europese limiet op formaat handbagage van de baan

6 mei 2008 - 2:00
BRUSSEL - Er komen geen Europese regels die een limiet stellen aan het formaat handbagage van luchtreizigers. Dat heeft de Europese Commissie maandag (5 mei) besloten. In oktober 2006 adviseerden veiligheidsexperts de Europese Commissie nog om een maximumomvang voor handbagage van 56 x 45 x 25 centimeter toe te staan, maar daar wordt nu om 'operationele redenen' van af gezien.

Het voorstel om de regels voor handbagage te verscherpen volgde op de terroristische dreiging van augustus 2006, toen een poging om vliegtuigen op te blazen met vloeibare explosieven werd verijdeld. Daarop werd het meenemen van vloeistoffen in handbagage al aan banden gelegd.

Ook het instellen van een limiet op het formaat handbagage werd voorgesteld. Met kleinere handbagage zou het screenen door beveiligingspersoneel sneller en grondiger gebeuren. De invoering van de bagagelimiet werd na klachten vanuit de luchtvaartsector al uitgesteld.

De Europese Commissie besloot daarop de noodzaak van de strengere bagageregels nog eens onder de loep te nemen. Daaruit bleek dat het bagageformaat nauwelijks van invloed is op de prestaties van het beveiligingspersoneel. De effectiviteit van de maatregel staat niet in verhouding tot de extra kosten en ongemak voor passagiers, zo stelt Europees transportcommissaris Jacques Barrot.

Een limiet van 56 x 45 x 25 centimeter was volgens de Commissie gekozen omdat de IATA deze limiet aan haar leden adviseert. In sommige gevallen stellen luchtvaartmaatschappijen overigens zelf een limiet aan het formaat handbagage dat passagiers mee aan boord kunnen nemen.

Van onze redactie


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen