Luchthaven Brussel kan weer opgelucht ademhalen na crash jumbo

27 mei 2008 - 2:00
BRUSSEL - Een dag na het in tweeën breken van een Boeing-vrachtvliegtuig op de luchthaven van de Belgische hoofdstad, kon Brussels Airport maandagavond (26 mei) weer opgelucht ademhalen. De grootste vertragingen waren voorbij en het vliegverkeer was al bijna genormaliseerd. Het treinverkeer langs het vliegveld, dat is het spoor Leuven-Luchthaven, ligt nog wel voor onbepaalde tijd plat.

Zondagmiddag crashte een Amerikaans vrachtvliegtuig op Zaventem. Een toestel van Kalitta Air belandde na een mislukte start aan het einde van de startbaan en brak in tweeën. De vijfkoppige bemanning kon het toestel ongedeerd verlaten.

Volgens Tru Levevere van Brussels Airport waren de vertragingen van maandag zowel te wijten aan het feit dat door de crash een startbaan niet kon worden gebruikt, als aan het slechte weer. Het zal nog wel een week kunnen duren alvorens het wrak kan worden geborgen.

Pas als de brandweer alle kerosine uit het toestel heeft gepompt, kan het onderzoek naar de oorzaak van de crash beginnen. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door zowel medewerkers van justitie, als van de luchthaveninspectie.

Wat er in het zondag gecrashte vliegtuig vervoerd werd, is nog niet bekend. De omroep VRT spreekt van onder meer diplomatieke post. Daarom zou het toestel de hele nacht bewaakt zijn door Amerikaanse veiligheidsagenten. De VRT heeft met brandweermannen gesproken die zouden hebben bevestigd dat er geen munitie aan boord van het toestel was. Wel zouden er voertuigen in zitten.

De Belgische Kamercommissie Infrastructuur houdt woensdag een hoorzitting over de crash, zo meldde de krant De Standaard. Vertegenwoordigers van het directoraat-generaal voor de luchtvaart, pilotenvereniging Beca en de staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe zullen dan vragen beantwoorden van alle fracties in de Kamer.





(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen