Jan Cocheret: AI

16 juni 2023

Eigenlijk was ik van plan om mijn column van deze maand te laten schrijven door ChatGPT, de kunstmatige intelligentie-app, die op verzoek van alles creëert. Het appje schrijft hele essays en wetenschappelijke verhandelingen over alle mogelijke onderwerpen. Nieuwe liedjes van bekende artiesten, een verzonnen toespraak van een wereldberoemde politicus, het is allemaal geen probleem. Zelfs sappige anekdotes en belegen grapjes tovert ChatGPT binnen enkele seconden op je scherm. Dus een luchtige column over Artificial Intelligence, ofwel Kunstmatige Intelligentie in de luchtvaart, mocht geen probleem zijn. 

extra add 1ste alinea: 
1

De column lukte zeker wel, maar luchtig was ‘ie bepaald niet. Het werd een beetje droge kost. In ieder geval te droog voor mij om me achter te kunnen verschuilen. De inhoud was daarentegen weer wel vrij sterk, daarom toch maar een stukje uit de column, die ChatGPT voor mij schreef:

“Een van de meest kritieke aspecten van de luchtvaart is veiligheid en AI heeft zich bewezen als een game changer op dit gebied. Machine learning algoritmes, in combinatie met grote hoeveelheden data, maken voorspellende analyses mogelijk. Hierdoor kunnen potentiële gevaren worden geïdentificeerd en het risicobeheer worden verbeterd. Door het analyseren van vluchtgegevens, weerspatronen en andere variabelen in real-time, kunnen AI-systemen afwijkingen detecteren en piloten of de grondcontrole waarschuwen, waardoor potentiële gevaren worden geminimaliseerd. Bovendien kunnen AI-aangedreven onderhoudssystemen opkomende problemen in vliegtuigonderdelen identificeren, waardoor proactief onderhoud mogelijk is en het risico op defecten tijdens de vlucht wordt verminderd.”

Het is een misschien een beetje saai verwoord, maar de essentie is duidelijk en eigenlijk precies wat ik had willen zeggen. Artificial Intelligence lijkt bijna wel uitgevonden voor de luchtvaart. Alle kennis uit het verleden, verpakt in miljoenen pakketjes data, is direct oproepbaar, waardoor relevante oplossingen voor alle problemen die je in een vliegtuig maar kunt tegenkomen, binnen tienden van seconden tevoorschijn getoverd worden. Wat wil een mens nog meer?

Probleem met de route? AI geeft direct een alternatief. Probleem met een motor? AI weet binnen seconden precies wat er aan de hand is en wat de juiste oplossing is. Problemen met passagiers? Natuurlijk heeft AI ook daar een oplossing op. Niets menselijks is vreemd voor dit innovatieve elektronische wondermiddel.

Ik kan niet wachten tot AI in iedere cockpit en iedere luchtvaartcomputer is ingevoerd. Welkom in een wereld zonder domme fouten uit het verleden. Welkom in een wereld waarin piloten overbodig worden en welkom in een wereld waarin alle stukjes geschreven worden door ChatGPT. Dan kan ik eindelijk met pensioen.

Extra advertentie tonen: 
1


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

 

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent.

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen