Jan Cocheret: Chicken or beef?

29 januari 2011

Van de week was ik weer eens ontzettend trots op Nederland. In een buitenlandse krant las ik iets over een nieuw soort vlees dat in Nederland op de kaart gezet is. Meestal lees je in buitenlandse kranten weinig over ons land. Een beetje Wilders, een vastgebonden geestelijk gehandicapte jongen en dat wij het eerste landje zijn met actieve bodyscanners, van die dingen. Meestal gaat het over zaken, waar je als Nederlander in het buitenland niet graag de discussie over aan gaat.

Nu is het anders. Bij de Wageningse universiteit hebben ze voedsel op kaart gezet, dat aan alle wereldproblemen een eind maakt. Vlees dat per kilogram veel minder broeikasgassen uitstoot dan varkens of koetjes en kalfjes. En dan niet een klein beetje minder, maar tien tot honderd keer zo weinig!

Dat is nou het mooie van technologie, in dit geval voedseltechnologie. Op een gegeven moment weet je dat de wereld totaal is vastgelopen met het een of ander en dan zorgt de wetenschap voor een oplossing. Weg met de weilanden en stallen waar onze zogenaamde productiedieren onmenselijk behandeld worden. Weg met de uitstoot van schadelijke gassen en het nieuwe voedsel is nog supergezond ook.

Misschien wel het allermooiste: het is nog goedkoop. Om een kilo van het nieuwe spul te fabriceren, heb je ruim een kilo plantaardig voer nodig. Vergelijk dat maar eens met koeien. Voor een kilo rundvlees heb je maar liefst tien kilo plantaardig voer nodig.

We moeten gewoon zo snel mogelijk met zijn allen overstappen op dit nieuwe voedsel. Er zitten alleen maar voordelen aan. Laten we beginnen in de vliegtuigen. Onze passagiers zitten toch al urenlang gevangen in een afgesloten aluminium buis en als ze al wat te eten krijgen, dan hebben ze daar sowieso weinig keuze in. Een betere promotie kun je je niet voorstellen.

Ik denk dat we geweldig gaan scoren als de stewardessen binnenkort bij u langskomen en niet aan u vragen of u kip of vis wilt. Ze zullen u vriendelijk aankijken en vol trots aan u vragen: “Sprinkhaan of meelworm?”

Volgens de Wageningse universiteit is het eten van insecten de oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Nederland loopt eindelijk weer eens voorop! Als we dit dan ook nog eens in onze vliegtuigen gaan serveren dan schiet de ticketverkoop omhoog, terwijl we actief meewerken aan oplossingen voor de wereldproblemen. Dan slaan we zogezegd twee vliegen in een klap.

Jan Cocheret

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels.

Copyright Reismedia BV 2019