Jan Cocheret: Speurneuzen en gestoorde gekken

7 november 2010

Printerbommen op weg naar Amerika, explosieven in Athene, verdachte pakketjes in Bologna en op Schiphol, het was me het weekje wel. Je kunt het verhaal inmiddels uittekenen. Media stellen de veiligheidsvoorschriften aan de kaak en de verantwoordelijken voor deze voorschriften rollen over elkaar heen om aan te tonen dat ze er alles, maar dan ook werkelijk alles aangedaan hebben. Voorzover dat niet geheel dekkend mocht zijn, zullen ze er nu ook alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen zodat deze incidenten in de toekomst nooit meer zullen voorkomen.

De wereldwijde beveiligingsindustrie wrijft zich in de handen. Weer meer mensen en apparaten, die ervoor gaan zorgen dat deze bedrijfstak lekker blijft groeien en bloeien. Het is net als bij de passagiersluchtvaart voornamelijk windowdressing. Aan de voorkant laten zien dat het echt heel erg moeilijk is om stoute dingen te doen, maar insiders weten wel beter. De luchtvaart is tegenwoordig zo ontzettend groot geworden. Het is een illusie om te veronderstellen dat je met deze controle aan de voorkant het slechte deel der mensheid kunt tegenhouden.

In de realiteit van de luchtvaart werken wereldwijd miljoenen mensen, die ervoor zorgen dat jaarlijks bijna vijf miljard passagiers en dertig miljoen ton vracht vrijwel altijd veilig de wereld over gaan. Laten we nou eindelijk eens vaststellen dat meer dan 99,9 % van alle mensen precies zijn zoals u en ik. We willen wat van ons leven maken en niet al teveel gezanik aan ons hoofd. De uitdrukking: ‘Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ kom je niet voor niets in veel talen en culturen tegen.

Dan blijft natuurlijk wel dat minimale tiende procentje gestoorde gekken over. Ik zou echt niet weten hoe ik dit groepje anders zou moeten noemen. Wie een werkelijk zinnige reden kan bedenken om je medemens en de wereld om zeep te helpen, mag het zeggen. Hoe kun je deze idioten in toom houden? Hoe kun je voorkomen dat ze hun perverse plannetjes uitvoeren?

Het is te vaak pijnlijk duidelijk geworden, dat je ze aan de poort bijna niet meer kunt tegenhouden. Ook nu zie je weer dat de explosieve printers gewoon bij een afhandelaar zijn aangeboden en verstuurd. Het explosieve materiaal PETN kun je met de huidige scanners ook al niet ontdekken. We hebben eigenlijk alleen een kans op succes via de intelligence. De ijverige speurneuzen van de geheime diensten, die er steeds vaker voor zorgen dat vernietigende plannen gedwarsboomd worden.

Ook deze keer is dat gelukt, al was dat eigenlijk niet zo heel moeilijk. Als uit het terroristisch rovershol Jemen een huis tuin en keuken printer naar een Joodse instelling in Chicago verstuurd wordt, dan moet je wel heel goedgelovig zijn om daar niets achter te zoeken. Het zegt ook iets over het denknivo van onze medemens met terroristische afwijkingen.

Jan Cocheret

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen