Jan Cocheret: Chicken or beef?

29 januari 2011

Van de week was ik weer eens ontzettend trots op Nederland. In een buitenlandse krant las ik iets over een nieuw soort vlees dat in Nederland op de kaart gezet is. Meestal lees je in buitenlandse kranten weinig over ons land. Een beetje Wilders, een vastgebonden geestelijk gehandicapte jongen en dat wij het eerste landje zijn met actieve bodyscanners, van die dingen. Meestal gaat het over zaken, waar je als Nederlander in het buitenland niet graag de discussie over aan gaat.

Nu is het anders. Bij de Wageningse universiteit hebben ze voedsel op kaart gezet, dat aan alle wereldproblemen een eind maakt. Vlees dat per kilogram veel minder broeikasgassen uitstoot dan varkens of koetjes en kalfjes. En dan niet een klein beetje minder, maar tien tot honderd keer zo weinig!

Dat is nou het mooie van technologie, in dit geval voedseltechnologie. Op een gegeven moment weet je dat de wereld totaal is vastgelopen met het een of ander en dan zorgt de wetenschap voor een oplossing. Weg met de weilanden en stallen waar onze zogenaamde productiedieren onmenselijk behandeld worden. Weg met de uitstoot van schadelijke gassen en het nieuwe voedsel is nog supergezond ook.

Misschien wel het allermooiste: het is nog goedkoop. Om een kilo van het nieuwe spul te fabriceren, heb je ruim een kilo plantaardig voer nodig. Vergelijk dat maar eens met koeien. Voor een kilo rundvlees heb je maar liefst tien kilo plantaardig voer nodig.

We moeten gewoon zo snel mogelijk met zijn allen overstappen op dit nieuwe voedsel. Er zitten alleen maar voordelen aan. Laten we beginnen in de vliegtuigen. Onze passagiers zitten toch al urenlang gevangen in een afgesloten aluminium buis en als ze al wat te eten krijgen, dan hebben ze daar sowieso weinig keuze in. Een betere promotie kun je je niet voorstellen.

Ik denk dat we geweldig gaan scoren als de stewardessen binnenkort bij u langskomen en niet aan u vragen of u kip of vis wilt. Ze zullen u vriendelijk aankijken en vol trots aan u vragen: “Sprinkhaan of meelworm?”

Volgens de Wageningse universiteit is het eten van insecten de oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Nederland loopt eindelijk weer eens voorop! Als we dit dan ook nog eens in onze vliegtuigen gaan serveren dan schiet de ticketverkoop omhoog, terwijl we actief meewerken aan oplossingen voor de wereldproblemen. Dan slaan we zogezegd twee vliegen in een klap.

Jan Cocheret


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Marc Litjens
23 okt 2024 - 09:09
Column Daan Lenderink
18 okt 2024 - 12:09
Column Jan Cocheret
16 okt 2024 - 14:56
Column Walter Schut
16 okt 2024 - 14:54
Marc Litjens
30 sep 2024 - 11:00
Column Daan Lenderink
21 sep 2024 - 10:09
Column Jan Cocheret
14 sep 2024 - 08:59
Marc Litjens
5 sep 2024 - 10:22
Column Daan Lenderink
23 aug 2024 - 08:00
Column Jan Cocheret
21 aug 2024 - 08:00
Column Walter Schut
16 aug 2024 - 11:00
Marc Litjens
24 jul 2024 - 15:45
Column Jan Cocheret
2 jul 2024 - 15:05
Column Daan Lenderink
12 jun 2024 - 19:34
Marc Litjens
6 jun 2024 - 11:14
Column Jan Cocheret
3 jun 2024 - 16:24
Marc Litjens
27 mei 2024 - 17:48
15 apr 2024 - 15:51
Walter Schut
15 apr 2024 - 15:37
Daan Lenderink
4 apr 2024 - 21:07
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen