SCHIPHOL - Het selectiviteitsbeleid van Schiphol is de afgelopen acht jaar volledig mislukt. Dat stellen zeven prominente luchtvaartbonden, die de strategie van de luchthaven om vakantievluchten en oneerlijk concurrerende luchtvaartmaatschappijen ruim baan te geven kraken.
De VNV, FNV Luchtvaart, De Unie, VNC, CNV Vakmensen, NVLT en VHKP halen in een position paper hard uit naar de luchthaven. “Het selectiviteitsbeleid had een belangrijke pijler moeten zijn van het Aldersakkoord. Schiphol had op een selectieve manier kunnen doorgroeien, zodat de lusten en de lasten van een grote luchthaven in balans zouden zijn. Terugkijkend op het gevoerde selectiviteitsbeleid van de afgelopen acht jaar moeten we concluderen dat dit volledig gefaald heeft of dat de Schiphol Group het nooit heeft geïmplementeerd.”
Door de komst van prijsvechters en maatschappijen uit het Midden-Oosten wordt de netwerkpositie van Schiphol uitgehold. Het beleid van de afgelopen jaren levert volgens de partijen bijzonder zure vruchten op, nu de start- en landingsrechten verbruikt zijn en – vanwege de afspraken omtrent geluidsoverlast voor omwonenden – niet meer verder gegroeid mag worden. “Schiphol bleef met marketingtrucs, zoals het airline reward-programma, vluchten subsidiëren die niet passen binnen het selectiviteitsbeleid.” De bonden vrezen voor de economische gevolgen van het dichtgeslibde Schiphol en de effecten op de werkgelegenheid.
De gezamenlijke partijen dragen diverse maatregelen aan om lucht te creëren op de luchthaven. Zo moet de nadruk komen te liggen op overstappend verkeer, moet Schiphol niet meegaan in het faciliteren van oneerlijk concurrerende maatschappijen als Emirates, Qatar Airways, Etihad, Ryanair en Norwegian en moeten maatschappelijk bewuste luchtvaartmaatschappijen – met schonere vliegtuigen en een eerlijk personeelsbeleid – voorrang krijgen. Zogeheten pretvluchten moeten volgens de bonden worden verbannen naar regionale luchthavens, die geen hubfunctie vervullen.
Met name easyJet groeide de afgelopen jaren hard op Schiphol. Na de KLM Groep is het de grootste gebruiker van Schiphol. De Britse prijsvechter maakt gebruik van de speciaal aangelegde H-pier, die werd gebouwd om zo de kosten van de budgetmaatschappij laag te houden.