Long Range-versie van A321neo gecertificeerd

Airbus A321neo
2 oktober 2018 - 11:27 | Door: 
Niek Vernooij
| Foto: Airbus

TOULOUSE - De Long Rang-versie van de Airbus A321neo mag ingezet worden op langeafstandsvluchten. Zowel de Europese EASA als de Amerikaanse FAA hebben een typecertificaat afgegeven voor het toestel, inclusief ETOPS-autorisatie. Daarmee zijn ook lange vluchten boven zee toegestaan.

De A321LR is een A321 die is voorzien van drie extra centrale brandstoftanks, ofwel Additional Centre Tanks (ACTs). Met 206 passagiers aan boord kan het tweemotorige toestel een afstand van 7.408 kilometer rechtstreeks overbruggen.

De ETOPS-autorisatie maakt het mogelijk om maximaal drie uur op 1 motor te vliegen, zodat het toestel volgens Airbus op alle transatlantische routes ingezet mag worden. Dat betekent een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de A321, waarvan de oorspronkelijke versie 25 jaar geleden voor het eerst vloog.

Ook de zogeheten Airbus Cabin Flex (ACF)-optie is hiermee gecertificeerd. Dit betreft een aanpassing aan de rompstructuur, waardoor de toegangsdeuren en nooduitgangen naar wens van de klant ingedeeld kunnen worden. Gelinkt hieraan is een toename van het maximum startgewicht tot 97 ton.

Airbus benadrukt dat het extra hoge startgewicht alleen mogelijk is bij A321neo’s met de ACF-optie, evenals de mogelijkheid om drie ACTs te installeren. Tot nu toe was in de A321 plaats voor maximaal twee ACTs.
De ACF-configuratie wordt standaard op alle A321neo’s vanaf 2020. Het extra hoge MTOW en de installatie van maximaal drie extra centrale brandstoftanks blijven optioneel.

De A321LR is tot op heden besteld door onder meer Norwegian, Aer Lingus, Peach, Jetstar en Air Transat, terwijl AirAsia X de aanschaf van het toestel overweegt. Ook Primera Air, dat dinsdag faillissement aanvraagt, was van plan om via leasemaatschappijen A321LR's aan de vloot toe te voegen.

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen