'Te koop': 15.000 felbegeerde vliegbewegingen op Schiphol

Flybe Q400
5 maart 2020 - 17:44 | Door: 
Doron Sajet
| Foto: Reismedia

SCHIPHOL - Met het wegvallen van de failliete luchtvaartmaatschappij Flybe komen er op Schiphol 12.700 jaarlijkse vliegbewegingen vrij. Samen met de nog ongebruikte 2.250 start- en landingsrechten van het eveneens failliete Jet Airways, beschikt Schiphol nu ineens over bijna 15.000 zeer gewilde vrije 'slots'.

Schiphol zit al een aantal jaar tegen haar grens van maximaal 500.000 vliegbewegingen per jaar aan. Zowel de luchthaven als de grootste gebruiker van Schiphol, KLM, staan te springen om meer ruimte. Hoewel minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur vorig jaar bekendmaakte dat Schiphol vanaf 2021 weer groeimogelijkheden krijgt, is het voor beide bedrijven nog niet steeds duidelijk hoe daar invulling aan gegeven gaat worden.

Schiphol mag namelijk pas groeien als de hinder voor de omgeving afneemt, maar niemand weet nog hoe je dat voorelkaar krijgt. Daar komt bovenop dat Van Nieuwenhuizen eerst nog een Luchthavenverkeersbesluit moet vaststellen, waarin staat dat op de huidige 500.000 vliegbewegingen moet worden gehandhaafd. Nu is het nog zo dat er geen gevolgen komen als bijvoorbeeld het maximaal aantal nachtvluchten wordt overschreden of als er illegaal te vaak op vier banen tegelijk wordt gestart en geland. Pas na het vaststellen van dat besluit, wordt er gekeken naar verdere groei tot maximaal 540.000 jaarlijkse bewegingen. Het geduld van Schiphol en KLM wordt op de proef gesteld.

Niet rijk rekenen
Het wegvallen van de Britse prijsvechter Flybe op Schiphol biedt plots perspectief voor Schiphol en KLM. Flybe ging vannacht failliet en staakte meteen al haar vliegactiviteiten. De maatschappij is goed voor maar liefst 12.700 starts en landingen op Schiphol. Maar men kan zich nog niet rijk rekenen. Slotcoördinator Hugo Thomassen legt aan NH Nieuws uit dat het nog maanden kan duren voordat er sprake kan zijn dat de rechten in een zogenaamde slotpool terecht kunnen komen.

Thomassen is directeur van Airport Coordination Netherlands (ACN) en zijn organisatie bepaalt onafhanklijk van Schiphol naar wie de felbegeerde slots op Schiphol toe kunnen gaan. In het geval van het failliete Flybe volgt nog een waarschijnlijk lange procedure met de curatoren. Mogelijk wordt een deel van de vliegbewegingen toegekend aan een maatschappij die de activiteiten van Flybe wil overnemen.

Jet Airways
Dat zo'n procedure lang kan duren bewijst het faillissement van Jet Airways uit India wel. Voor deze belangrijke partner van KLM viel het doek alweer een jaar geleden. Sindsdien staat een Boeing 777-300ER van Jet Airways aan de ketting stof te verzamelen op het platform van Schiphol-Oost. De 2.250 vrijgekomen start- en landingsrechten naar Mumbai, Delhi, Bangalore en Toronto zijn nog altijd niet aan andere maatschappijen toegekend. KLM wil niets liever dan in dat gat springen en nam zelfs alle Nederlandse belangen van Jet Airways over, inclusief de stofhappende Boeing 777. De 2.250 slots hoorden, helaas voor KLM, niet bij deze deal.

Mochten er voor eind dit jaar nog geen andere maatschappijen blij gemaakt zijn met de vrijgekomen rechten van Flybe en Jet Airways, zal Schiphol voor 2020 mogelijk zo'n 482.000 vliegbewegingen kunnen noteren, tegen 497.000 in 2019. Dit aantal zou zelfs lager kunnen uitvallen door het schrappen van duizenden vluchten door het coronavirus.

Dit bericht is afkomstig van mediapartner NH Nieuws.

 


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen