DEN HAAG - Om te voorkomen dat reizigers de omikronvariant mee naar Nederland nemen, overweegt het kabinet aanpassingen aan de reisrestricties. Minister De Jonge heeft het RIVM om advies hierover gevraagd, zo laat hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten.
“Ik heb het RIVM om advies gevraagd over noodzakelijke aanpassingen van de reismaatregelen, waaronder de uitzonderingen voor gevaccineerden op de test- en quarantaineplicht en over de inzet van antigeentesten voor reizen”, schrijft De Jonge. “Het kabinet zal vervolgens op korte termijn besluiten over eventuele aanvullende maatregelen.”
Voor alle reizigers uit zuidelijk Afrika geldt sinds vrijdag al een dubbele testplicht voor vertrek in combinatie met een quarantaineplicht na aankomst. Voor onderzoeksdoeleinden worden deze reizigers ook gevraagd om zich na aankomst te laten testen op Schiphol, maar dat is (nog) niet verplicht. “Op verzoek van het RIVM heeft GGD Kennemerland hiertoe een tijdelijke teststraat ingericht op de airside van Schiphol."
De 624 reizigers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika die vrijdag arriveerden, moesten zich wel verplicht laten testen na aankomst. Daarvan blijken er inmiddels 14 de omikronvariant te hebben.
Volgens De Jonge is uit onderzoek naar voren gekomen dat niemand van hen tijdens de KLM-vluchten met de omikronvariant besmet is. “Uit de sequentieanalyse blijkt dat het om verschillende sequenties gaat.” Dat toont aan dat deze reizigers de variant “hoogstwaarschijnlijk op verschillende plaatsen hebben opgelopen en in ieder geval niet gedurende de vlucht.”
Er is nog veel onduidelijk over het risico van de nieuwste mutatie. "De omikronvariant heeft genetische kenmerken die wijzen op mogelijk verhoogde besmettelijkheid". Maar: "Op basis van de nu beschikbare informatie is het echter niet goed te beoordelen of en in welke mate de besmettelijkheid van de omikronvariant hoger is dan die van deltavariant."