AMSTERDAM - Zestig jonge werkloze piloten slepen ABN Amro voor de rechter wegens falende zorgplicht. Dat schrijft De Telegraaf dinsdagochtend. De piloten verwijten de bank dat de te hoge risico’s van een lening van anderhalve ton in zware tijden nooit goed zijn uitgelegd. De ABN Amro Pilotendesk biedt de mogelijkheid aan aspirant-vliegers om een opleiding tot piloot te financieren.
De afgestudeerde piloten die geen baan kunnen vinden bij een luchtvaartmaatschappij hebben moeite de lening af te lossen uit de werkzaamheden die ze oppakken als alternatief voor de droombaan als vlieger bij een luchtvaartmaatschappij.
Volgens de krant spreken de gedupeerde jonge piloten van "schimmige contracten" van vliegscholen en misleiding met een ondeugdelijk garantiefonds. Daarnaast zouden ze op de lening ook nog eens een hoge rente moeten betalen.
De Amsterdamse advocaat Frank Olberts ontfermt zich over de groep aspirant-piloten. Olberts: "De bank wordt aangepakt wegens overtreding van het verbod op overkreditering. AFM laat gedupeerden in de kou staan door niets te doen."
ABN Amro zegt te praten met de werkloze piloten. "We zoeken passende oplossingen. We hebben altijd zorgvuldig financieringen verstrekt." Daarnaast is de bank terughoudener geworden met het verstrekken van een lening om de opleiding te financieren. De bank stelt als eis dat de vliegschool, waar men de opleiding wil volgen, een deel van de aspirant-piloten met succes heeft uitgeplaatst bij een luchtvaartmaatschappij.
Prijsvechters
De startende piloten die wel een baan vinden komen op dit moment veelal bij buitenlandse prijsvechters in dienst om daar ervaring op te doen en vlieguren te maken. Ook bij KLM vindt er de komende jaren beperkte instroom plaats vanuit de KLM Flight Academy vanwege de uitstroom van piloten die met pensioen gaan. Daarnaast zijn er opleiders die afspraken hebben met kleinere maatschappijen waar aspirant-piloten in dienst treden na het succesvol afronden van hun studie.
Van onze redactie