Jan Cocheret: Verkiezingen

17 oktober 2023

Volgende maand mogen we weer naar de stembus voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Het is dit jaar moeilijker dan ooit. Op wie moet ik stemmen? Je kijkt nog eens goed naar de verschillende partijprogramma’s, maar er is natuurlijk geen enkele partij die precies die beloftes aanbiedt, die met al mijn wensen samenvallen. Er zijn altijd weer programmapunten waar ik blij van word, terwijl ik twee pagina’s verder iets lees waarvan ik niets moet hebben. Dus je moet dubbel kiezen. 

extra add 1ste alinea: 
1

Je moet eerst bepalen welke partijen jouw belangrijkste item als programmapunt hebben, maar daarna moet je ook nog eens kijken of de andere programmapunten van die partijen niet tegen jouw wensen ingaan. Bovendien zijn er natuurlijk veel te veel partijen, waardoor de spoeling dun wordt. Politieke partijen die de meeste stemmen binnenhalen, komen waarschijnlijk niet verder dan 25 zetels, dus zullen er minimaal vier partijen tot elkaar moeten komen om een meerderheidsregering te kunnen vormen. De verschillende partijprogramma’s worden dan naast elkaar gelegd en uiteindelijk komen de onderhandelende partijen tot compromissen, waarbij de kans aanwezig is dat de partij van jouw keuze precies het door jouw gewenste programmapunt laat vallen. Dat heet democratie, de wens van het volk. Je kunt kiezen wat je wilt, maar jouw keuze heeft vaak weinig te maken met het resultaat. Het is om gek van te worden.

Mijn stem geef ik al jaren aan een partij die duidelijk aangeeft dat de luchtvaart een waardevolle aanvulling op ons aardse bestaan is. Een partij die uitdraagt dat luchtvaart een super veilige en efficiënte vorm van openbaar vervoer is. Een partij die beseft dat luchtvaart ook nog eens de enige vorm van openbaar vervoer is die de eigen broek op weet te houden en keurig alle belastingen afdraagt die ze moeten betalen. Een partij die uitgezocht heeft dat de luchtvaart in werkelijkheid nauwelijks overlast veroorzaakt en bovendien al decennia lang bezig is om die minimale overlast verder terug te brengen. Kortom een politieke partij die begrijpt dat luchtvaart de mensheid vrijwel niets dan goeds brengt en daarom deze sector ondersteunt daar waar dat nodig is.

Helaas moet ik constateren dat deze partij niet bestaat. Een klein deel van de bevolking, een groot deel van de media en nagenoeg alle politieke partijen hebben inmiddels besloten dat luchtvaart slecht is en dat de sector daarom flink aangepakt moet worden. Krimp, de nieuwe belasting op overstappende passagiers en andere anti-luchtvaartplannen vullen de partijprogramma’s van alle partijen die er toe doen. De waanzin regeert!

Dus, wat moet ik stemmen? Uiteindelijk zie ik net als de meeste Nederlanders nog maar een mogelijkheid en dat is stemmen op mijn onderbuikgevoel. Welke partij heeft de mensen die mij het meeste aanspreken? Wie denk ik te kunnen vertrouwen? De zittende macht heeft er niet veel van gebakken en van de twee nieuwe partijen kun je nog weinig zeggen. Toch ga ik een van die twee een kans geven, voornamelijk vanwege de vele nieuwe kandidaten met in ieder geval op papier een grote hoeveelheid relevante kennis en ervaring in de echte wereld. Nu alleen nog eventjes de definitieve programma’s afwachten, zodat ook mijn onderbuik een definitieve keuze kan maken. 

Jan Cocheret
Gezagvoerder

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen