'Passagiersdata delen sleutel tot verbetering vliegervaring'

18 januari 2017 - 16:31 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

AMSTERDAM - De luchtvaartindustrie en haar toeleveranciers moeten handen ineen slaan om data aan elkaar te koppelen en daardoor de passagiersbeleving nog verder te personaliseren. Dat is één van de conclusies die kan worden getrokken uit de twaalfde Aviation Management Conference.

Zo’n 250 studenten en professionals kwamen af op het jaarlijkse evenement in de Hogeschool van Amsterdam, waar zaken als veiligheid, duurzaamheid, onderlinge relaties en de toekomst van de luchtvaart door diverse sprekers werden toegelicht.

Snelle technologie
Het is een voldongen feit dat reisbranche en de luchtvaartindustrie tot de snelst veranderende sectoren ter wereld behoren. Niet alleen op het gebied van innovatie in vliegtuigen en luchthavens zijn beide sectoren vooruitstrevend, ook online innovatie vindt er een voedingsbodem voor vernieuwing.

De opkomst van online reisaanbieders en apps zorgen ervoor dat de reiziger tegenwoordig op zijn wenken wordt bediend als het gaat om gepersonaliseerde reisinformatie. Maar er zijn nog stappen te maken om de reiservaring verder te verbeteren. Zogeheten Big Data lijken daarvoor de sleutel.

Inspelen op behoefte
Honours student Wouter Veenstra toonde vrij simpel hoe veel data er kan worden verzameld door partijen als Google. “Als ik vier minuten besteed aan simpelweg het zoeken naar een vliegticket kijken 82 partijen over mijn schouder mee.” Daardoor krijgt de zoekende vakantieganger of zakenreiziger nu al bewust en onbewust informatie voorgeschoteld die mogelijk relevant voor hem kunnen zijn voor, tijdens of na zijn trip. “In de toekomst gaat dat nog verder.”

Data delen
Transavia-topman Mattijs ten Brink betoogde dat een airline in de toekomst zich wellicht meer kan ontwikkelen naar “technologiebedrijf met vliegtuigen”, zoals Transavia dat zelf volgens hem ook al is. “Stel je voor: je reisbedrijf zorgt ervoor dat je wakker wordt gemaakt op het juiste moment, dat je op basis van verkeersinformatie de snelste route neemt, dat je wordt geleid naar de best passende parkeergelegenheid op het vliegveld en dat je vervolgens uitkomt bij de securitycheck met de kortste rij. Dat kan gaan gebeuren als alle beschikbare Big Data bij elkaar wordt gebracht.”

Al die relevante data moeten dan dus wel eerst bij elkaar worden gebracht. De vraag is waarom het op grote schaal delen van data tussen bijvoorbeeld luchthavens, airlines en reisorganisaties nog niet gebeurt. “Er zijn een aantal praktische obstakels”, zegt Björn Hassert, Head of Strategic Planning op Brussels Airport. “Als eerste: waar moet je beginnen? Als het makkelijk was deden we het allang. Veel bedrijven weten niet eens hoeveel data ze eigenlijk in huis hebben.”

Vertrouwen
Ook vertrouwen is een issue. “Airlines onderling zijn vaak al terughoudend om data met elkaar te delen. Net als de consument, die ook wil weten wat daarmee gebeurt. Er moet nagedacht worden over een framework waarin al die data worden samengebracht voordat de technologie erop kan voortborduren.”

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen