'Luchtvaart blijft achter bij beperken uitstoot'

Schiphol
21 juni 2018 - 9:42 | Door: 
Niek Vernooij
| Foto: Schiphol

AMSTERDAM - Ten opzichte van andere sectoren blijft de Nederlandse luchtvaart achter in het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Dat blijkt uit een analyse van ING over de periode 1996-2016. De reductie in de chemiesector blijkt het grootst.

De uitstoot van broeikasgassen per euro toegevoegde waarde is in het Nederlandse bedrijfsleven daalde in  twintig jaar met 55 procent. Waar in 1996 elke euro toegevoegde waarde nog gepaard ging 0,67 kg uitstoot, is dat in 2016 gedaald naar 0,3 kg. In 2030 zal dit naar verwachting tot 0,09 kg per euro gedaald moeten zijn.

De energiesector, industrie en transport zijn verantwoordelijk voor ruim tweederde van de uitstoot van het Nederlandse bedrijfsleven. De grootste uitstoter is de elektriciteitssector, gevolgd door de chemie en de luchtvaart.

Tussen 1996 en 2016 daalde de uitstoot in de luchtvaart van 5,3 kg per euro naar 4,2 kg per euro. Dat komt neer op een afname van twintig procent. Ter vergelijking: de uitstoot in de chemie liep terug van 5,3 kg naar 1,9 kg per euro (64 procent).

Volgens ING moet er nog heel wat gebeuren om de doelstelling van het kabinet te halen om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met tenminste 49 procent te reduceren ten opzichte van 1990. “Met verbetering van efficiëntie kan nog winst geboekt worden in veel sectoren, maar overal geldt dat een grote transitie niet uit kan blijven. Denk hierbij aan de vervanging van aardgas in productieprocessen en elektrisch vervoer.”

Nieuwe vliegtuigen
De komende jaren valt er wel een flinke verbetering van de luchtvaart in Nederland te verwachten dankzij de vervanging van oudere typen door een nieuwe generatie vliegtuigen, die zo’n twintig procent minder broeikasgassen uitstoten dan hun voorgangers. Naast de introductie van de Boeing 787 (inmiddels al in dienst bij KLM en TUI fly) en de Airbus A350 (vanaf 2020 bij KLM) op verre vluchten gaat het op korte vluchten om de Boeing 737 MAX (reeds in dienst bij TUI fly en Corendon en te verwachten bij Transavia) en de Airbus A320neo. De introductie van elektrisch aangedreven verkeersvliegtuigen is nog ver weg. De nodige buitenlandse maatschappijen zetten reeds hun 787's en A350's in op vluchten naar Nederland.

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen