Boeing 747-200 Martinait eruit: BWK met pensioen (video)

27 februari 2008 - 1:00
AMSTERDAM - Na tachtig jaar neemt de laatste vliegende boordwerktuigkundige in Nederlandse dienst afscheid. Op 1 maart maakt de laatste klassieke Boeing van het type 747-200 de laatste vlucht voor Martinair. Aan boord van de kist honderd ton vracht uit het Verre Oosten, twee piloten en een BWK, de boordwerktuigkundige, vroeger ook wel aangeduid als 'de stoker'.

Voor de gelegenheid heeft Martinair op 1 maart een receptie georganiseerd in samenwerking met Schiphol. “De belangstelling is enorm, we hebben al driehonderd aanmeldingen”, aldus een woordvoerder van Martinair woensdag. Onder de genodigden bevinden zich vooral piloten en technici.

De BWK is het derde bemanningslid van de cockpit, na de piloot en de co-piloot. Opgeleid om tijdens de vlucht eventuele storingen aan systemen te verhelpen, ontpopte 'de stoker' zich in de praktijk tot het manusje van alles. Van de reparatie van defecte koffiemachines en piepende stoelleuningen tot afgebroken schoenhakken van stewardessen.

De voortschrijdende technologie heeft de functie van BWK in de Nederlandse burgerluchtvaart overbodig gemaakt. De functie heeft in Nederland bestaan sinds 1928. KLM nam al eerder afscheid van het klassieke Boeing-type 747-200, waarvan sinds 1971 bij KLM en Martinair 26 toestellen in dienst zijn geweest.





(c) ANP


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen