Bom Eelde tot ontploffing gebracht, hervatting vluchten woensdagmiddag

27 februari 2013 - 13:37

EELDE - De vliegtuigbom die dinsdag werd gevonden op Groningen Airport Eelde, is woensdag om 11 uur tot ontploffing gebracht. Het ging om een Duits explosief van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog. De directie van de luchthaven meldt op de site dat het vliegverkeer in de loop van woensdagmiddag wordt hervat. "De geplande Transaviavlucht naar Gran Canaria van woensdagmiddag 27 februari gaat gewoon door", staat op de site.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vernietigde de bom op de plek waar die boven de grond was gekomen. Het projectiel bleek na onderzoek van de EOD te instabiel om te verplaatsen. De bom, die niet ver van de aankomst- en vertrekhal lag, werd door de EOD vooraf afgedekt met een dikke laag zand. Om 11 uur werd die met een doffe knal en een fontein van modder opgeblazen.

De luchthaven was sinds de vondst van het explosief gesloten. Dinsdag werden in een straal van 500 meter rond de vindplaats bedrijfsgebouwen en enkele woningen ontruimd, maar die waren woensdagmorgen weer bereikbaar. Wel werd de doorgaande weg langs Groningen Airport Eelde voor en tijdens de ontploffing uit voorzorg afgesloten.

De bom werd dinsdagmorgen gevonden tijdens graafwerkzaamheden. Op het vliegveld wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan van 1.900 naar 2.500 meter, bedoeld om vluchten naar verder gelegen bestemmingen mogelijk te maken. Het graafwerk werd na de vondst direct gestaakt.

Vliegveld Eelde, zoals de luchthaven vroeger heette en in de volksmond nog steeds wordt genoemd, werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als Einsatzhafen gebruikt, een vliegveld ter ondersteuning.

(c) Reismedia/ ANP



Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen