Er valt veel te zeggen over luchthavens de laatste tijd. Vliegen zorgt voor geluidsoverlast, er is krimp aangekondigd, mensen missen vluchten omdat er te weinig securitymedewerkers zijn, koffers raken verloren door gebrek aan beladers en wil je vliegen vanaf Schiphol dan is het nog maar de vraag of je niet weer in ellenlange wachtrijen belandt. We geven de luchthaven het voordeel van de twijfel en volgen de voortgang nauwlettend.
Veel ANVR-leden zijn vooral afhankelijk van de seizoensgebonden operatie op Schiphol. De tijdstippen tussen 6.00 en 11.00 uur, waarvan Team Schiphol nu heeft aangegeven dat het nog kan gaan knellen in de operatie, zijn de meest populaire vertrektijden van de vakantievliegers. Als alles goed gaat, zijn de rijen komende zomer niet weg maar weer acceptabel. Soms vraag ik me af waar de tijd is gebleven dat Schiphol entertainment inzette tijdens de zomerweken om de wachtende reizigers te vermaken.
Als je de verschillende media moet geloven ziet het er heel slecht uit voor de luchtvaartbranche. Er moet rekening worden gehouden met een CO2-plafond, tickets worden 50 tot 100 euro duurder, we kampen met het stikstofprobleem, te weinig beschikbare en vreselijk dure SAF, het houdt niet op! Het lijkt wel alsof het allemaal alleen maar kommer en kwel is en dat reizen haar glans verliest, maar niets is minder waar. De consument wil ondanks de inflatie weer op reis!
Waar we in 2022 al zagen dat mensen de sterke behoefte hadden weer op zakenreis te gaan om partners en collega’s persoonlijk te treffen, zagen we ook dat er een grote behoefte was aan ontspanning in een andere omgeving, tijdens de vakantie. De boekingscijfers van de eerste weken van dit jaar zijn eveneens hoopgevend. Veel onderzoeken tonen aan dat reizen zorgt voor de broodnodige ontspanning en dat dit inmiddels voor velen tot één van de eerste levensbehoeften behoort. Dat het groener moet, daar zijn we het allemaal over eens. Laten we blijven lobbyen voor een beter en betaalbaar Europees spoornetwerk, meer zuinige en stille vliegtuigen en het versnellen van de SAF-productie, terwijl we ondertussen elk goed initiatief om bij te dragen aan duurzamer reizen toejuichen en ondersteunen.
Ik ben zelf ooit begonnen in de branche als reisleidster op Mallorca en kan me nog levendig herinneren hoe Oost-Duitsland werd ontsloten en deze mensen voor het eerst in hun leven naar dit soort vakantiebestemmingen konden reizen. Wat een verrijking was dat voor hen en wat een mooie gesprekken heb ik destijds met hen gevoerd. Reizen maakt je echt rijker, het zorgt voor meer begrip en minderpolarisatie omdat je de wereld met andere ogen gaat bekijken.
Hanita van der Meer
Marketing & Communicatiespecialist ANVR