Tweede Kamer wil advies over besmettingsrisico aan boord

Cabinepersoneel crew
10 juni 2020 - 9:22 | Door: 
onze redactie
| Foto: Pixabay

DEN HAAG - Er moet zo snel mogelijk een onderzoek komen naar de risico’s van de verspreiding van het coronavirus in vliegtuigen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) daarover een advies vraagt.

Een motie die werd ingediend door D66 kreeg woensdag steun van een Kamermeerderheid.

Het kabinet moet daarnaast uiterlijk 15 juni een besluit nemen over regels om voldoende afstand te houden in verkeersvliegtuigen. Vanaf die dag vervallen binnen Europa veel reisrestricties, waardoor mensen weer makkelijker met het vliegtuig op reis kunnen.

In vliegtuigen geldt niet de verplichting om anderhalve meter afstand te houden. Wel stellen luchtvaartmaatschappijen passagiers verplicht om met mondkapjes op reizen. Verder moeten passagiers gezond zijn om aan boord te mogen. In sommige landen wordt voor vertrek de temperatuur van reizigers gemeten, in Nederland overigens niet.

RIVM-directeur Jaap van Dissel zei afgelopen weekend tegenover de NOS dat hij de kans dat iemand een heel vliegtuig besmet met het coronavirus “buitengewoon klein”. "Het is belangrijk dat de branche zelf criteria opstelt voor veilig vliegen. Dat zal nooit honderd procent zijn, maar het gaat er om dat de risicovermindering zo groot mogelijk is."

De branche zelf en deskundigen benadrukken dat de lucht aan boord ven verkeersvliegtuigen continu wordt ververst en grondig gefilterd met zogeheten HEPA-filters, en het risico op besmetting daardoor veel kleiner is dan op de grond.

Extra advertentie tonen: 
1
Dossier: 
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen