SEATTLE - Vliegtuigbouwer Boeing is gestart met het testprogramma voor de geplaagde Boeing 737 MAX. Gedurende drie dagen worden er testvluchten uitgevoerd door piloten van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA. Op basis van de resultaten van de testvluchten wordt bepaald of de veranderingen die zijn doorgevoerd voldoende zijn voor goedkeuring.
Het nieuws van de testvluchten sloeg goed aan op Wall Street. Het aandeel Boeing sloot maandag 14,4 procent hoger.
De testvluchten vormen de eerste stap naar de terugkeer van het type toestel in de dienstregeling van maatschappijen zoals het Nederlandse en Belgische TUI fly.
Eind mei maakte Boeing bekend de productie van de 737 MAX te hervatten. De toestellen worden “op een laag tempo” weer in de 737 MAX-fabriek in Renton bij Seattle geproduceerd.
Naarmate het jaar vordert zal de vliegtuigbouwer de productie van het toestel opvoeren. Het doel is om in 2021 iedere maand minimaal 31 737 MAX-toestellen van de band te laten rollen.
Er mag al meer dan een jaar niet gevlogen worden met het type na twee dodelijke crashes die werden veroorzaakt door problemen met het Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS). In januari stopte Boeing dan ook met de productie van nieuwe 737 MAX-toestellen.
Werkpakketten
Het bedrijf heeft in de tussentijd gewerkt aan de samenstelling van “werkpakketten die monteurs en ingenieurs in staat stellen het werk in de fabriek te verfijnen en standaardiseren.” De stappen die zijn gezet, zullen volgens Boeing voor meer kwaliteit zorgen.
Topman David Calhoun sprak eerder de hoop uit dat de luchtvaartautoriteiten het toestel deze zomer vrijgeven voor gebruik. Van de autoriteiten mag de 737 MAX pas weer de lucht in als alle technische mankementen zijn verholpen.
De problemen met de 737 MAX hebben Boeing al miljarden gekost. Eind mei maakte het bedrijf bekend 13.000 banen te schrappen, omdat het vanwege de coronacrisis vrijwel geen nieuwe orders binnenkrijgt. In totaal werken er zo’n 160.000 werknemers bij Boeing, waarvan de meesten in de Verenigde Staten.