Nieuwe miljardensteun aan Air France-KLM vertraagd

18 januari 2021 - 8:02 | Door: 
onze redactie
| Foto: Air France-KLM

AMSTERDAM - De onderhandelingen tussen de Franse en Nederlandse staat over een nieuwe kapitaalinjectie in Air France-KLM verlopen uiterst moeizaam. Dat meldt het FD. Er zijn inmiddels twee deadlines gepasseerd en er wordt al rekening mee gehouden dat er bij de presentatie van de jaarcijfers op 18 februari nog geen akkoord is over een emissie.

Het FD baseert zich op ingewijden die op de hoogte zijn van de onderhandelingen. Het is langer bekend dat partijen zich tot elkaar voelen veroordeeld. De bedrijven scheiden is geen oplossing; zowel Air France als KLM is op eigen benen slechter af, terwijl beide landen hun eigen positie in het bedrijf willen versterken.

Probleem is dat de Nederlandse overheid alleen wil investeren op het niveau van KLM en niet op het niveau van de holding. Dat is tegen het zere been van de Franse overheid, die stelt dat elke investering in de groep ook in het belang van KLM is.

Dankzij de vorig jaar verstrekte leningen van opgeteld 10,4 miljard euro verkeert Air France-KLM op dit moment niet in acute nood. KLM ontving bovendien van alle Nederlandse bedrijven bovendien het grootste bedrag uit de NOW-regeling. Maar om haar financiële weerbaarheid te herstellen moet er risicodragend kapitaal bij.

Belastingbetaler
Dat het onderhandelingsteam zo nadrukkelijk vasthoudt aan de lijn van een investering in KLM, is mede het gevolg van uitlatingen van minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Die zei in april vorig jaar dat het geld van de Nederlandse belastingbetaler enkel ten goede mag komen aan KLM.

Het FD stelt verder dat enkel in KLM investeren niet zonder risico is. De Franse staat schrikt niet terug voor een kapitaalversterking op het niveau van de holding. Als Frankrijk het leeuwendeel van een claimemissie voor zijn rekening neemt, verwatert het Nederlandse belang. Daarmee zou een eerdere investering van Hoekstra in Air France-KLM voor niets zijn geweest.

Twee jaar geleden kocht het kabinet voor 775 miljoen euro een belang van bijna veertien procent in Air France-KLM, eenzelfde percentage als de Franse overheid, met als doel de Nederlandse invloed op het hoogste niveau te borgen.

Airbus
Overigens wil de Franse staat met de miljardensteun aan Air France tegelijkertijd ook vliegtuigbouwer Airbus steunen, melden ingewijden aan deze site. Air France heeft nog zo’n negentig vliegtuigen in bestelling staan bij Airbus, waaronder A350’s en A220’s. De Franse regering wil dat Air France die vliegtuigen in de komende jaren gaat afnemen als onderdeel van het steunpakket. Daarbovenop ligt een order van Air France-KLM voor de A320neo in lijn der verwachting.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen