SCHIPHOL - Schiphol gaat Suriname mogelijk ondersteunen bij het ontwikkelen van de luchtvaartactiviteiten in het Zuid-Amerikaanse land. Beide partijen hebben vrijdag een overeenkomst getekend waarbij de intentie is uitgesproken om te onderzoeken of en hoe de samenwerking kan plaatsvinden.
De overeenkomst werd ondertekend door de Surinaamse minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en CFO Robert Carsouw van Royal Schiphol Group. Het luchthavenbedrijf bevestigt tegenover deze site berichtgeving daarover van het Surinaamse Waterkant.
“De intentie is uitgesproken dat we gezamenlijk onderzoeken of en hoe Schiphol Group ondersteuning kan bieden aan de ontwikkeling van de luchtvaartactiviteiten van Suriname”, meldt een woordvoerder. “Daarmee ondersteunen wij Suriname en doen we zelf regionale marktkennis op.”
Hij benadrukt dat het nemen van een belang door Royal Schiphol Group in de luchthaven van Paramaribo geen onderdeel is van de afspraken.
Volgens Waterkant behelst de overeenkomst onder andere samenwerkingen op het gebied van infrastructuur, het creëren van werkgelegenheid en het plegen van gezamenlijke investeringen. Met diverse stakeholders is gesproken om te komen tot deze overeenkomst, zo wordt gemeld.
Plaats opeisen
“Suriname moet haar plaats opeisen als we concurrerend bezig willen zijn. Schiphol doet dat nu al. Samenwerking voor kennisdeling, bijstand etc. zijn zaken die we als natie moeten nastreven”, aldus de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi.
Suriname kijkt volgens Santokhi naar mogelijkheden om de nationale luchthaven Johan Adolf Pengel International Airport uit te breiden en om de geplande luchthaven in Nickerie uit de grond te stampen.
“Er komen grote industriële projecten in het westen waarbij transport cruciaal gaat zijn. Binnen 3 tot 5 jaar moeten deze gestalte hebben. Hiertoe moeten alle voorbereidingen in place zijn. Het gaat niet alleen om de airport maar om de totale ontwikkeling.”
Strategische ligging
Door middel van strategische gesprekken wil Suriname kansen bieden voor de buitenwereld, waarbij er volgens hem ook voor Schiphol “genoeg kansen” liggen. “Alle deskundigen geven aan dat wij als Suriname een bijzonder strategische ligging hebben. Met de juiste inzet kunnen wij de verbindingshub worden voor grote delen van de wereld.”
Enkele maanden geleden bleek al dat het noodlijdende Surinam Airways (SLM) zich in de toekomst meer wil gaan richten op overstappende passagiers, zo staat in een herstelplan van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij. Het is de bedoeling om onder andere doorverbindingen naar Zuid-Amerika te gaan aanbieden, zowel voor vracht als passagiers.