EasyJet voor derde jaar op rij verlieslijdend

easyJet staarten
13 oktober 2022 - 11:29 | Door: 
Lolke van der Heide
| Foto: easyJet

SCHIPHOL - EasyJet zal over 2021/22 opnieuw verlies lijden, zo blijkt uit de voorlopige cijfers die donderdag zijn gepubliceerd. Ook de twee vorige boekjaren waren negatief. Topman Johan Lundgren waarschuwt er in zijn outlook verder voor dat de “onzekere macro-economische omgeving” in 2023 nieuwe problemen kan opleveren.

Het boekjaar van de Britse prijsvechter loopt van 1 oktober tot en met 30 september van het volgende kalenderjaar. Op 29 november aanstaande presenteert easyJet de definitieve cijfers, maar zoals gebruikelijk komt het bedrijf al eerder met een globaal overzicht.

Hieruit blijkt dat easyJet over 2021/22 in de rode cijfers terecht is gekomen: het geschatte verlies, vóór belasting ligt tussen de 170 miljoen en 190 miljoen pond (194 miljoen tot 217 miljoen euro). Dit is wel een forse verbetering ten opzicht van de twee ‘coronajaren’ 2019/20 en 2020/21 toen in beide gevallen het verlies boven de 1 miljard pond uitkwam.

De pandemie is in Europa nu grotendeels verdwenen en easyJet zegt dat de vraag naar tickets fors is gestegen, al wordt het niveau van 2019 dit jaar nog niet aangetikt.

Valuta
Nieuw en niet-corona gerelateerd in de financiële sores is de valutaschade, zo meldt de airline. Het Britse pond daalde de afgelopen tijd flink in waarde ten opzichte van de dollar, met name door het beleid van de regering van Conservatieve premier Liz Truss, waar de markten weinig vertrouwen in hebben. Veel uitgaven van het bedrijf (en andere airlines) worden afgerekend met de Amerikaanse munt en dit kostte easyJet 64 miljoen pond extra.

Positief noemt de low-cost-carrier dat het afgelopen zomerseizoen wel winstgevend was. De capaciteit, berekend in aangeboden stoelen, kwam in juli, augustus en september (het vierde kwartaal voor de maatschappij) uit op 88 procent in vergelijking met 2019.

Easyjet vervoerde in het volledige boekjaar 69 miljoen passagiers. Dit waren aanzienlijk meer dan in de twee voorgaande jaren, met respectievelijk 48 miljoen en 20 miljoen reizigers. In 2018/19, het laatste financiële jaar voordat corona toesloeg, vervoerde easyJet 96 miljoen passagiers.

Oekraïne
Hoewel de marktomstandigheden een stuk zijn verbeterd ten opzichte van de voorgaande jaren, door het oplossen van de pandemie, zijn er ook nieuwe problemen ontstaan, waar de CEO van easyJet, Johan Lundgren, zich zorgen over maakt.

Met name door de oorlog in Oekraïne is er in Europa nieuwe “macro-economische onzekerheid” gekomen, zegt Lundgren in een verklaring. In alle markten waar easyJet actief is, zijn de kosten voor energie enorm gestegen en is de inflatie torenhoog. Airlines moeten daarin meegaan door de prijzen van tickets te laten stijgen en dat doet ook easyJet.

Tot nu toe is de vraag naar vervoer hierdoor nog niet gedaald, zegt Lundgren, maar de topman durft niet te voorspellen hoe zich dit in kalenderjaar 2023 zal ontwikkelen.

Het beursgenoteerde easyJet merkt de economische tegenslag ook in de koers van het eigen aandeel, die de afgelopen maand met 17 procent daalde. Voor het hele jaar is EZJ, de naam waaronder het bedrijf staat genoteerd aan de London Stock Exchange, gehalveerd in waarde.

 

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen