Pas in 2010 besluit over deelname aan testfase JSF

23 april 2009 - 2:00
DEN HAAG - De Nederlandse regeringscoalitie wil pas in 2010 een besluit nemen over deelname aan de testfase van de F-35 Joint Strike Fighter (JSF). In 2012, dus bij een volgend kabinet, komt er pas een definitief besluit over deze gedoodverfde opvolger van de F-16. Dat betekent dat de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie de data in het regeerakkoord wijzigen. Het kabinet steunt de oplossing waarmee een crisis is afgewenteld.


Oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66 zijn donderdagavond (23 april) flink uitgevallen tegen de PvdA.

Ze hekelen de motie waarin CDA, PvdA en ChristenUnie voorstellen om het definitieve besluit over de testtoestellen van gevechtsvliegtuig Joint Strike Figheter (JSF) op te schorten naar 2010.

Ze verwijten de PvdA dat de partij de rug niet recht houdt, omdat de coalitie nu wel geld uittrekt voor de bouw van het eerste testtoestel. Dat kost 113,2 miljoen euro. Maar volgens Mariëtte Hamer wordt het niet formeel gekocht.

De coalitiepartijen willen daarover in 2010 besluiten. Het wordt dan eventueel teruggenomen door vliegtuigbouwers Lockheed Martin. Het maximale financiële risico bedraagt 20 miljoen euro, stelde Hamer.

Ook voorstanders van de JSF SGP en VVD vroegen zich af wat het verschil was met het laatste aanbod van staatssecretaris Jack de Vries van woensdagavond.

Die stelde toen ook dat het toestel kon worden terugverkocht en dat het Nederland in dat geval maximaal 20 miljoen euro zou kosten. Toen ging de PvdA niet akkoord.

"U laat zich meezuigen in het moeras", stelde SP-fractievoorzitster Agnes Kant. "Ik voel me ronduit in de steek te gelaten", zei haar collega Femke Halsema van GroenLinks. "Ik zou het bonnetje maar bewaren. Ik weet niet of het twee weken ruilen is hoor.

Ik weet niet of dat gaat lukken", schamperde Alexander Pechtold van D66. "Feit is dat de PvdA verloren heeft in de achterkamertjes", zei Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Hamer bleef er echter bij dat het compromis van de coalitie iets anders is. "Wij besluiten pas in 2010 op basis van prijs, geluid en werkgelegenheid of we de testtoestellen kopen en meedoen aan de testfase", hield Hamer vol.

Die testfase behelst ook training van militairen. Tegen die tijd is het vliegtuig nog niet eens af, zei Hamer. Het krijgt in 2010 vleugels.



(c) Reismedia / ANP

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen