Eerste Nederlandse vlucht maandag 100 jaar geleden (foto's)

26 juli 2008 - 2:00
DRIEBERGEN - Vijftien meter door de lucht. Zover kwam genie-officier Hendrik Schukking op 28 juli 1908, maandag precies honderd jaar geleden. Het was de eerste vlucht in Nederland met een toestel zwaarder dan lucht. Schukking gebruikte voor het vliegexperiment een zelf gebouwd, ongemotoriseerd zweeftoestel naar het voorbeeld van de Amerikaanse gebroeders Wright. De vlucht vormde het begin van de rijke luchtvaartgeschiedenis die Nederland kent.

Op de plek waar de luchtvaartpionier honderd jaar geleden het luchtruim koos wordt maandag op initiatief van de Stichting Historisch Zweefvliegarchief een herdenksteen onthuld. Schukking overbrugde de vijftien meter op de helling van De Stompert. Deze plek bevindt zich tegenwoordig binnen de hekken van het militaire oefenterrein De Vlasakkers, vlakbij Soesterberg.

Klik voor unieke foto’s van Schukking’s ontwerp en het vliegexperiment.


Belangrijk nieuws: Nieuwe websites

U maakt waarschijnlijk veel gebruik van deze website; dat is geweldig!  De websites Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws worden in de loop van 2024 vernieuwd. Wij zijn erop gebrand meer nieuws te bieden en daarnaast uw gebruikerservaring met deze nieuwe websites te maximaliseren!

Wij zijn een fundraising gestart en vragen u om een kleine gunst om ons te helpen de best denkbare websites te bouwen. Doneer bijvoorbeeld eenmalig €15 als begunstiger. En/of neem een voordelig abonnement.

 

Schiphol Airside pier
26-09-2024, 18:03
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen