KOMSOMOLSK - Het tweede prototype van het nieuwe Russische Sukhoi T-50 gevechtsvliegtuig heeft donderdag voor het eerst gevlogen. Het toestel, gebouwd in Komsomolsk aan de Amur in Oost-Rusland, voltooide succesvol een vlucht van bijna drie kwartier. De Russische luchtmacht wil na 2015 mogelijk zestig T-50’s in gebruik nemen.
Het nieuwe gevechtsvliegtuig wordt door de Russische fabrikant Sukhoi omschreven als vijfde generatie PAK FA (Prospective/Promising Aircraft System of the Frontline Aviation). Het toestel zal naar verwachting vanaf 2015 operationeel inzetbaar zijn, en wordt uitgerust met een geavanceerde radar en een zogeheten ‘electronic pilot’ cockpit die de werkdruk van de piloot moet minimaliseren.
De T-50 krijgt twee AL-41F turbofans met elk een maximale stuwdruk van 155 kN. Tijdens de eerste vlucht werden echter minder sterke krachtbonnen gebruikt vanwege nog niet opgelost ontwikkelingsproblemen met de AL-motoren. De operationele missieduur zal ruim drie uur en bedragen, wat resulteert in een vliegbereik van vier- tot vijfduizend kilometer op een maximale vlieghoogte van twintig kilometer.
Er wordt uitgegaan van een maximale snelheid van 2.100 kilometer per uur (Mach 2.0) en een klimsnelheid van 350 meter per seconde. De Sukhoi krijgt een maximaal startgewicht van twintig ton, en kan verschillende vormen van bewapening meenemen tot een maximaal gewicht van 7.500 kilogram.
Het eerste prototype van de T-50 PAK FA vloog op 29 januari 2010. India, dat met de Russen samenwerkt bij de ontwikkeling van het geavanceerde toestel, is in principe bereid 250 Sukhoi T-50 PAK-FA toestellen af te nemen voor haar eigen luchtmacht.
Bekijk de foto's op Luchtvaartfoto.nl.
Van onze redactie