In een gesprek met een piloot valt altijd wel ergens de vraag of hij ooit eens iets engs heeft meegemaakt. Net als de meeste vliegers moet ik bij die vraag altijd vrij lang nadenken om een passend antwoord te vinden. Als vlieger maak je over het algemeen niet zo heel veel bijzonders mee. Het is voornamelijk een routine bestaan.
Als vliegtuigpassagier maak je veel engere dingen mee. De grootste rampenvlucht die ik zelf ooit meemaakte is al weer heel wat jaartjes geleden. Samen met een goede vriend was ik overboekt op een vlucht van Memphis naar Los Angeles. Gelukkig kregen we uiteindelijk toch een stoel. Hij kreeg 10B en ik 11A. Hoewel het toestel volgeboekt was, bleef de stoel naast mij leeg. Als het zo zou blijven, dan zou mijn medereiziger gewoon naast me kunnen zitten. Hadden we dat maar meteen gedaan.
Vlak voordat de deuren dicht gingen, verscheen er een gigantische vrouw voor in het vliegtuig. Als er ooit een commercial voor zwaarlijvigheid gemaakt zou worden, kwam hier het ideale model binnengewaggeld. Ik keek afwisselend naar de vrouw en naar de stoel naast mij. Er klonk dreigende muziek door de luidsprekers. Een donkere schaduw daalde over mij neer en direct daarna werd ik geplet tussen de zijwand van het vliegtuig en een reusachtige menselijke vleesmassa. Vier uur later ben ik teruggevonden in LA.
Afgelopen week publiceerde reiszoeksite Skyscanner haar zoveelste onderzoek naar de ervaringen van reizigers. Volgens de uitkomst van het onderzoek is iemand met een onprettige lichaamsgeur naast je in het vliegtuig, het meest verschrikkelijke dat je kan overkomen. Krapper zitten naast iemand met overgewicht staat op de laatste plaats. Dit soort onderzoekjes zijn voornamelijk effectieve marketingmethodes om een site aan meer bezoekers te helpen. Zeker als allerlei andere media de onzinnige uitkomsten uitgebreid publiceren. Dat is nog eens fijne free publicity!
Iedereen die een keer als passagier in een vliegtuig heeft gezeten, weet dat het uiteindelijk maar om twee dingen gaat. Ruimte en aandacht. De stoelen moeten zo breed zijn dat het gemiddelde Nederlandse achterwerk er probleemloos inglijdt. Daarnaast moet de vliegtuigstoel ook genoeg beenruimte bieden om ons Nederlanders -als langste volk ter wereld met een gemiddelde lengte van 1meter 83- normaal te kunnen laten zitten. Als je daarnaast ook nog gewoon een beetje vriendelijk behandeld wordt door het luchtvaartpersoneel, dan is de wedstrijd al snel gewonnen. Helaas zijn er nog steeds luchtvaartmaatschappijen die moeite hebben met deze twee simpele basiswijsheden.
Laten we stoppen met het publiceren van alle onzinonderzoekjes en nu eens echt werk maken van de zaken die er iedere vlucht weer toe doen. Wie de stoel past, trekke hem aan…
Jan Cocheret
[email protected]