
De eerste week van april was ik weer bij de Sun ’n Fun Airshow, die ieder jaar georganiseerd wordt op het vliegveld van Lakeland in de Amerikaanse staat Florida. Het was één groot zonnig feest waar ruim tweehonderdduizend mensen genoten van alles wat met luchtvaart te maken heeft. De hele week zijn er lezingen en demonstraties om de bezoekers bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen.
Vier grote hangars vormen samen met de stalletjes op het buitenterrein een expositie annex winkelcentrum, waar meer dan vijfhonderd bedrijven hun luchtvaartproducten aanprijzen. Van vliegtuigen tot speciaal gereedschap en van cockpitinstrumenten tot vliegsimulatoren en luchtvaartsoftware, het is hier allemaal te zien en te koop. Maar je kunt op Sun ‘n Fun ook terecht voor vliegtuigplaatjes en schilderijen, vliegtuigmodellen en allerhande kleding die iets met de luchtvaart te maken hebben. Denk aan T-shirts met leuke teksten, pilotenjacks en rompertjes met strepen en sterren voor de allerjongste vliegeniers.
Voor de meeste bezoekers is de dagelijkse vliegshow het hoogtepunt van de dag. Iedere middag is het vier uur lang genieten van dit geweldige spektakel. Op woensdag en zaterdag is er zelfs een avondvliegshow, waarbij de vliegtuigen begeleid worden door muziek, vuurwerk en een imposante show met honderden kleurig verlichte drones die de mooiste figuren vormen tegen de nachtelijke sterrenhemel. Aan onze kant van de oceaan heb ik zoiets nog nooit gezien.
Terwijl ik dit opschrijf, realiseer ik me dat er tegenwoordig geen enkele airshow meer in Nederland wordt georganiseerd. We hebben hier jaren gekend met soms wel meer dan tien airshows, maar dat feest is totaal voorbij. De combinatie van hoge kosten en regeldruk hebben ervoor gezorgd dat geen enkele organisator het nog aandurft om ook maar iets te organiseren dat op een vliegshow lijkt.
Voor het vliegprogramma gelden al jaren strakke regels en dat is maar goed ook. Het wordt pas problematisch als overheidsdienaren op de dag van de show met hun eigen interpretaties van deze regels komen, waardoor in het verleden programmaonderdelen op het allerlaatste moment geschrapt moesten worden. Wat het voor organisatoren helemaal lastig maakt om nog een openbaar toegankelijke luchtvaartvertoning te organiseren, zijn de torenhoge kosten die de steeds strengere beveiligingsvoorwaarden voor grootschalige publieksevenementen met zich meebrengen. Iedereen moet natuurlijk veilig van en naar het vliegveld kunnen komen, maar je moet tegenwoordig ook goed voorbereid zijn op acties en demonstraties van mensen die liever hebben dat er helemaal niet meer gevlogen wordt. Als dan ook nog sponsors afhaken omdat ze niet met luchtvaart geassocieerd willen worden, dan wordt het organiseren van een vliegfestijn een kansloze onderneming.
Airshows maken het mogelijk dat het grote publiek heel dicht bij de luchtvaart kan komen en zelf kan voelen hoe bijzonder het is wat we in de afgelopen honderd jaar hebben bereikt. Niet alleen sneller, hoger en verder, maar ook stiller, zuiniger en bijna honderd procent veilig. En laten we niet vergeten dat het de allermooiste vorm van openbaar vervoer is, die de mensheid bovendien in staat heeft gesteld om alle uithoeken van onze wereld te bezoeken. Om welke reden dan ook! Hoe was ik anders in Florida terecht gekomen om een week lang samen met al die honderduizenden mensen te genieten van alles wat de luchtvaart te bieden heeft.
Dus kom op vrienden van de luchtvaart, volgend jaar weer een spetterende show in Nederland!